Riggade för svart rekordvecka

november 22, 2019 E-handel , Logistik

Leveriet, Sickla. Foto Atrium Ljungberg.

De senaste åren har Black Friday slagit nya rekord, och julhandeln har alltmer hamnat sista veckan i november. Kommer samma sak ske i år? Ett är åtminstone säkert, många står rustade för förnyade rekordvolymer. 

Med en dryg vecka kvar till en av årets absoluta shoppinghögtider, Black Friday, är förberedelserna igång sedan länge hos hemelektronikkedjan Netonnet. På logistikavdelningen planerar just nu logistikchefen Stefan Svensson och hans team hur resurserna ska fördelas timme för timme under Black Friday för att säkra e-handelskundernas snabba leveranser:

–  Kunder som lägger sin beställning under natten kommer att kunna få sina leveranser redan på Black Friday, säger Stefan Svensson, logistikchef för Netonnet.

– Vi har ett väldigt nära och utvecklat samarbete med våra transportörer, där Postnord till och med har en terminal inne på vårt centrallager för att säkerställa snabb och effektiv hantering. Vi utvecklar hela tiden vårt leveranserbjudande och erbjuder våra kunder ett antal fraktsätt att välja mellan, för att kunna välja den leverans som passar bäst för just honom eller henne. Möjlighet att välja leveranstid, klimatkompenserad hemleverans, hämta ut hos ombud eller i Instabox är några av valmöjligheterna som kunderna erbjuds jämte möjligheten att t ex betala på nätet och hämta sin vara i någon av våra 32 Lagershoppar i Sverige och Norge.

Logistikjättarna beredda

Postnord har gjort mer än upprättat en terminal hos Netonnet.

– Vi har förberett oss för årets Black Friday under hela året. Det kommer bli roliga och intensiva dagar! Vi kommer att jobba på tillsammans runtom i hela landet med att leverera till mottagarna, säger Mathias Krümmel, chef för Produktion på Postnord.

I åtgärdspaketet ingår bland söndagsortering av paket, utökade hemleveranser, 100 nya ombud, 60 tillfälliga julombud och samarbeten med stora e-handlare för att sprida transporterna bättre under dagen. Kundservice kommer också att ha utökade öppettider för att kunna ta emot samtal och frågor.

Även DB Schenker har rustat sig för paketstormen. –I Stockholm har vi ökat vår kapacitet genom att ha ytterligare en sorteringsbana. Vi kan därmed öka våra volymer med 30 – 40 procent. Våra terminaler runt om i landet gör en ”försortering” för att ge Stockholm möjlighet att ta emot ökade paketvolymer.Vi anställer även mer personal, kommenterar Camilla Reimer, terminalchef i Stockholm.

Öppnar nytt

Elgiganten passar på att öppna tre ombyggda  “konceptvaruhus” där den analoga butiksmiljön interagerar med den digitala och uppkopplade världen till Black Friday. Andra som öppnar nytt är Leveriet.  som lanseras på ytterligare två platser i Sverige. Lagom inför Black Friday slås dörrarna upp i Gränbystaden i Uppsala och i början av nästa år öppnar Leveriet ytterligare en enhet i Farsta Centrum. Bakom satsningen står fastighetsbolaget Atrium Ljungberg.

– Med Leveriet vill vi vara med och driva utvecklingen där e-handeln och den fysiska handeln integreras. Det ger oss också möjlighet att testa och utveckla helt nya tjänster, kommenterar Mattias Celinder.

Köpfesten över?

Men det finns också tecken som tyder på att köpruschen, särskilt på nätet, månaderna före jul kanske kommer komma av sig. E-handeln under kvartal 3 växte med 11 procent,  vilket är den lägsta kvartalstillväxten sedan Q3 2011, enligt E-barometern. Och optimismen hos e-handlare  inför julhandeln, är mer modest än vad den varit tidigare år.

– Vi konstaterar att tillväxtförväntningarna är något måttligare inför den så kallade ”peaken” än tidigare år, samtidigt som allt fler svenskar planerar att handla julklappar på nätet. 13 procent av befolkningen planerar dessutom att köpa julklappar under Black Friday i år, kommneterar Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på Postnord.

Ett ökat hållbarhetstänk hos konsumenterna kan vara en orsak– t ex  har shoppingen på utländska e-handelssajter minskat. På måndag arrangeras även White Monday – som ett svar på den ständigt ökande köpfesten före jul.

–White Monday är alternativet till Black Fridays överkonsumtion. Över 100 företag går ut med cirkulära prova-på-rabatter på cirkulära tjänster, second-hand, uthyrning och reparation. Vi gör det liksom enkelt för konsumenten att shoppa med gott samvete – utan att det skadar vår planet, kommenterar Henning Gillberg, grundare av White Monday.