Fyra slåss om priset Årets logistiketablering 2019

oktober 30, 2019 Events , Fastigheter , Lager , Logistiklägen

Glada vinnare: Eva Sterner på NREP Logicenters och Zalandos nordenchef David Hejgaard vid prisutdelningen av Årets Logistiketablering 2018. Foto Skvader Media/ Rickard Olausson.

Fyra nominerade slåss om utmärkelsen Årets Logistiketablering 2019, som delas ut på  öppna scenen under Logistik & Transport 6 november kl. 16.30. De som tävlar är Lyko i Vansbro, Atea i Växjö, Speed i Borås och Nowaste Logistics i Helsingborg. Läs mer om de nominerade här. 

För tredje gången delar Intelligent Logistik ut priset Årets Logistiketablering; med syfte att lyfta fram intressanta logistikprojekt och spegla den utveckling som finns i logistikbranschen. 

– Vi försöker fånga de trender som utmärker året, och väljer ut projekt som sticker ut på olika sätt; genom tekniska lösningar, hållbarhet, utformning eller hur väl flödena fungerar utifrån lagrets placering, säger Hilda Hultén, chefredaktör för Intelligent Logistik 

I fjol gick priset till Zalandos etablering i Brunna och i år är det fyra projekt som valts ut som nominerade, bland årets totalt 27 logistikbyggen på över 10 000 kvm.

Ett av dem är Ateas nya logistikcenter i Växjö, som hanterar både logistik, återvinning och konfigurering av främst IT-hårdvara. Laget är utrustat med 3 000 kvm solceller på taket, och Atea har som mål att bli 100 procent cirkulära, där all ny hårdvara som säljs ska komma tillbaka till Atea. 

– Miljöaspekten är svår att ignorera 2019. Hållbarhet och miljötänk är och blir allt viktigare, och där sticker Ateas etablering ut, både som fastighet och genom den logistik som bedrivs i den, säger David Almqvist, transaktionschef på Croisette och ny jurymedlem för Årets Logistiketablering.

Nästa nominerade är Lyko, som bygger ett nytt, högautomatiserat centrallager för sin snabbväxande e-handel med skönhetsprodukter på hemorten Vansbro i Dalarna. 

– Det är något som utmärker logistikåret 2019, att e-handlare som Royal Design, Nordic Nest och Lyko bygger utanför de klassiska logistiklägena. Det visar ett stort fokus på mjuka värden och möjlighet att behålla kompetens. Lykos etablering går mot strömmen på det sättet, att man dessutom automatiserar är också modigt, säger Hilda Hultén. 

Växande tredjepartlogistik

Tredjepartslogistik är en bransch i stark tillväxt, och 2019 är 10 av 27 byggen helt eller delvis ämnade för TPL-verksamhet. Att de två övriga nominerade är tredjepartlogistiker förvånar nog därför ingen.

Speed Logistics gör årets till ytan största logistiketablering, där den 38 000 kvm stora lagerbyggnaden som färdigställdes 2018 nu byggs ut med 45 000 kvm. Lagret ligger i glödheta Viared som får fyra större etableringar under året. 

– Speed växer väldigt snabbt och sedan har vi få “megalager” i Sverige,  särskilt inte inom tredjepartlogistik, säger David Almqvist.  

Den fjärde nominerade är Nowaste Logistics högautomatiserade TPL-lager på Tostarp i Helsingborg. Byggnaden sticker ut med sin påkostade fasad. 

– Vacker arkitektur är man inte bortskämd med inom logistiken. Dessutom är Nowaste en intressant uppstickare inom TPL-logistiken, med många välkända kunder i ett superhett läge.

Automation är också en tydlig lagertrend just nu, samtliga finalister investerar i automationslösningar.

Kriterier Årets Logistiketablering:

  1. Etableringen ska möta ett reellt behov eller utgöra en smart lösning ur flödesperspektiv för brukare och kunder. Valet av logistikläge ska vara optimalt utifrån brukarens in- och utgående flöden och ge lägsta möjliga miljöpåverkan för dessa.
  2. Byggnaden ska vara innovativ, nytänkande eller överraskande i sin utformning, placering eller i sin funktion när det gäller val av logistikläge, design, arkitektur, energianvändning, arbetsmiljö, automations- och/eller hanteringslösningar.
  3. Byggnaden ska vara energieffektiv och miljöcertifierad, t ex enligt EU Green Building, BREEAM eller Leed eller vara utformad för att klara en sådan certifiering.
  4. Som arbetsplats ska den värna om de anställdas välmående. Den bör bl a erbjuda, tränings- och rekreationsmöjligheter, lunchservering i anläggningen eller dess omedelbara närhet och bekvämt kunna nås via kollektivtrafik.

Jury för Årets Logistiketabering

Tobias Jonasson, Mysigma

David Almqvist, Croisette

Hilda Hultén, Intelligent Logistik 

Gustaf Berencreutz, Intelligent Logistik