Här är de nominerade till Årets logistiketablering 2019 

oktober 31, 2019 Events , Fastigheter , Lager , Logistiklägen
Här är de nominerade till Årets logistiketablering 2019 

Fyra nominerade slåss om utmärkelsen Årets Logistiketablering 2019, som delas ut på  öppna scenen under Logistik & Transport 6 november kl. 16.30. De som tävlar är Lyko i Vansbro, Atea i Växjö, Speed i Borås och Nowaste Logistics i Helsingborg. 

Foto Logicenters.

Speed Logistics, Viared Borås 

Storlek 45 000 kvm (tillbygge)

Fastighetsaktör NREP Logicenters. 

Driftsättning Hösten 2019

Årets största logistiketablering med en kaxig byggtakt: Totalt har 83 000 kvm slagits upp under två snabba etapper (2018 och 2019). Lagret ett av Nordens största TPL-lager med planer på automation (Autostore). Intressant affärsupplägg med bemanningsverksamhet som bas för att driva TPL-verksamhet, vilket tycks kostnadseffektivt. TPL är på stark tilllväxt just nu och etableringen speglar en tydlig trend i logistikbyggarbranschen. 

Bild LC.

Atea, Nylanda Växjö 

Storlek 27 000 kvm

Utvecklare: Logistic Contractor (Ägare NRP/Wilfast)

Driftsättning Våren 2019

Intressant logistikupplägg med mycket värdeskapande tilläggsservice förutom logistik, som konfigurering, renovering, stort fokus på cirkulär logistik, med bas i en recycling-tjänst för elektronik/telecom. Smart lokalisering utifrån kompetensförsörjning. Automatiserat med skyttelanläggning (Knapp) och kartongmaskin som anpassar storleken till innehållet och minimerar luft. Solcellsanläggning täcker större delen av energibehovet. 

Bild LC.

Lyko –  Vansbro 

Storlek 13 000 kvm. 

Utvecklare: Logistic Contractor, Ägare: Ängsö Logistik 

Tillträde Hösten 2019, inflytt våren 2020. 

Vågad satsning på automatisering med skyttlar (SSI Schäfer), en investering på 85 miljoner kronor. Hanterar brett sortiment med 55 000 artiklar. Udda val av lokalisering, med fokus på att värna det lokala och behålla personal och kompetens. Intressant e-handelsaktör med stark tillväxt (49 % tillväxt 2018) Etableringen möjliggör en geografisk expansion till Finland som ny marknad. Snygg fastighet. 

Bild Catena.

Nowaste Logistics –  Tostarp, Helsingborg

Storlek: 11 000 kvm (med höglager)

Fastighetsaktör: Catena

Driftsättning: Hösten 2019. 

Ovanligt snyggt lagerbygge, fasad med koppartrianglar som ska symbolisera digitalisering. Modigt TPL-upplägg med ett automatiserat höglager för omni/e-handel med skyttellösning (OSR), plockstationer, varumottagning och paketsortering, som lockat e-handelskunder som Björn Borg, RNB (Brothers och Polarn&Pyret) och Panduro Hobby. Glödhett logistikläge. Intressant TPL-aktör med ambition att vara branschens attraktivaste arbetsgivare. 


Läs mer