Växtvärk i Växjö

november 9, 2017 Uncategorized
Växtvärk i Växjö

Recycling är en stor och växande del av Ateas verksamhet i Växjö. I den nya anläggningen kommer det finnas plats både för den, för logistik och lager samt för kontor. Foto:Atea.

Logistikläget Växjö växer så det knakar. I september meddelade Atea att de storsatsar i Växjö med ett nybygge på 26 000 kvm med beräknad inflyttning våren 2019. Även Postnord satsar i Växjö med en ny paketterminal.

IT-infrastrukturleverantören Atea bygger ett nytt toppmodernt recycling-, logistik- och konfigurationscenter i Växjö på 26 000 kvm i närheten av Växjö Småland airport. Av ytan planeras 21 000 kvm för lager, logistik och recycling av IT-produkter, och 5 000 kvm för kontor. Atea har funnits i Växjö under olika namn i över 20 år och här finns även koncernens befintliga centrallager på drygt 14 000 kvm som nu ska lämnas. Orsaken till flytten är växande volymer och ett ökat behov av både logistik- och kontorsyta.

– Vi har haft en organisk tillväxt på över en miljard de senaste fyra åren. Allt är inte produkter utan vi säljer även tjänster av olika slag som konsult- och driftstjänster, men en stor del är rena fysiska produkter, säger Oskar Aspengren, platschef i Växjö för Atea Sverige.

Från centrallagret i Växjö skickas 500 000 systemenheter ut varje år, varav knappt 300 000 skickas tillbaka för återvinning eller reparation för en andrahandsmarknad.

– Vi ser tillväxt inom alla områden, men recycling-sidan kommer att växa mycket. Målsättningen är att alla nya enheter vi skickar ut ska komma tillbaka.

330 personer arbetar på Atea i Växjö idag; drygt 200 med lager och logistik i det interna distributionsbolaget Atea Logistics och 130 för Atea Sverige.

Ateas centrallager servar hela Norden och Baltikum och satsningen på nytt lager befäster Växjös position som centrum för Ateas logistik.

– Geografiskt så om man skarvar lite så har vi två tredjedelar av Nordens befolkning inom en radie av 50 mil. Inom de området hittar du alla de stora städerna, säger Oskar Aspengren.

– Men såklart – en motorväg eller ett snabbtåg hade inte skadat. Det är alltid en diskussion och det finns ju andra orter som Jönköping och Helsingborg som ligger bra till. Men vi har god tillgång till arbetskraft med rätt kompetens och kan vara ganska långsiktiga med vår personal jämfört med större orter med fler konkurrenter. Vi är en stor arbetsgivare i Växjö och det gör sitt till. Man blir lite “ett med orten”.

Atea planerar att flytta in i de nya lokalerna till våren 2019.

Ett annat bolag som bestämt sig för Växjö är Postnord, som bygger en ny paketterminal på 16 500 kvm i kommunen – även den i närheten av flygplatsen. Terminalen uppförs av MTA bygg och anläggning i Halmstad AB.

– Vi hoppas att den ska stå färdig till Black Friday nästa år, berättar Robert Andersson, produktionsområdeschef på Postnord, Växjö.

Postnord står mitt i en stor omvandling – från gårdagens brevutdelning till dagens paketdistrubution med brev – och den nya terminalen kan ses som en del av den processen. Företaget behöver mer plats för de växande volymerna av paket och styckegods och passar samtidigt på att investera i en ny “toppmodern” anläggning. Den befintliga terminalen på 6 500 kvm stängs ner när den nya lokalerna står färdiga och de drygt 200 anställda som jobbar där idag kommer att flytta med, där utöver paket alltså även styckegods och brev kommer att hanteras.

– Paketen ökar jättemycket och styckegodsen likaså. Det som var jultrafik för några år sedan är vardag idag, säger Robert Andersson.

Han ser en jättetrend i pakettillväxt, bland annat med fler kinaförsändelser.

– Våra kunder e-handlar mer än tidigare och ställer andra krav på tillgänglighet och säkra leveranser. Vi jobbar mer med att skanna olika försändelstyper så att kunderna kan följa sitt paket. Kunder bokar mer när och vart man vill ha sitt gods och det ställer andra förväntningar på vår verksamhet.

Men brevdistrubutionen finns kvar, även om den tappar 6–7 procent per år.

– Vi levererar drygt 150 000–160 000 brev om dagen bara i Växjö, säger Robert Andersson.

Byggnaden kommer att vara miljöcertifierad enligt EU Green Building och värmas upp med bergvärme. Postnord utreder även möjligheten att placera solceller på taket och en takbeläggning som omvandlar skadliga kväveoxider i luften till ofarligt nitrat. Arbetsmiljö och säkerhet ges hög prioritet och ett exempel är att helt separerade in-/utfartsvägar för tung lastbilstrafik och trafik med skåpbilar och brevbärarbilar.

– Till vår nya byggnad kommer vi varje dygn att ha ca 500 angöringar.

Den nya terminalen kommer ha en paketsorteringsmaskin av crossbelt-typ med kapacitet för 125 000 paket per dygn vilket ger en hög driftssäkerhet och produktivitet. Postnord beräknar att 300–350 personer kommer att behövas för att bemanna anläggningen.

– Vi kommer att behöva anställa 100–150 nya medarbetare, det är jätteroligt förstås, säger Robert Andersson.

Postnord har kritiserats hårt för brister i leveransen, något man kämpar för att komma till rätta med.

– Vi jobbar stenhårt med att rätta till alla fel. Det är inte okej att det blir fel utan vi måste leverera det kunderna begär från oss. Vi har verkligen tagit till oss av kritiken, säger Robert Andersson, som menar att en bättre bemanning och en mer inlyssnande inställning till kunderna är områden man ringat in som viktiga för att leveranserna ska bli säkrare. Den nya paketcentralen bidrar förhoppningsvis också.

För Växjö kommun är de två satsningarna varmt välkomna och väl överensstämmande med kommunens vision att vara ett IT- och logistikcentra.

– Det som är särskilt bra med Postnords nya terminal är att där får vi även jobb som inte kräver en lång utbildning, och vi behöver alla typer av jobb i Växjö så det är mycket välkommet, säger Anna Tenje. Foto: Region Kronoberg.

– Jag är givetvis väldigt glad och stolt att de väljer att satsa här i Växjö och det passar oerhört väl med vår IT-klustersatsning. Vi tror att de sett att IT och logistik växer oerhört starkt i Växjöregionen och förstått att det verkligen är här de ska vara, säger Anna Tenje, kommunstyrelseordförande i Växjö.

Att Postnord expanderar och kommer att nyanställa är särskilt välkommet i en kommun som tappade många jobb med en lägre specialiseringsgrad då både Coop och Ica flyttade sina lager från Växjö. Coop flyttade 2010 och Ica 2004.

– Växjö växer och får fler invånare, fler väljer att satsa och det är jättekul. Det som är särskilt bra med Postnords nya terminal är att där får vi även jobb som inte kräver en lång utbildning, och vi behöver alla typer av jobb i Växjö så det är mycket välkommet, säger Anna Tenje.

Av Klara Eriksson

Ur Intelligent Logistik nr 6 2017


Läs mer