Nya pappersvolymer till Malmö hamn

Nya pappersvolymer till Malmö hamn
Skanske gör första logistiketableringen i nya Malmö Industrial Park i Norra hamnen.

Skanske gör första logistiketableringen i nya Malmö Industrial Park i Norra hamnen.

Malmö hamn, CMP, blir ny knutpunkt för SCA Logistics regionala transportnätverk. Första fartyget kommer 20 mars. 

CMP och SCA Logistics har tecknat ett samarbetsavtal som gör Malmö till ny knutpunkt i hygien- och skogsindustriföretagets transportnätverk.

– En av CMPs styrkor är närheten till Danmark och den övriga Öresundsregionen. Det strategiska läget är också en av anledningarna till att vi nu lägger till Malmö till vår transportslinga, kommenterar Magnus Svensson, vd för SCA Logistics.

Godset kommer med RoRo-fartyg till CMP där det lastas om och skickas vidare till kunder i regionen, dvs södra Sverige och Danmark.

Ann-Charlotte Halldén Åkeson Foto CMP

Ann-Charlotte Halldén Åkeson Foto CMP

– Vi kommer att sköta all hantering och även lagring åt SCA Logistics i ett ca 3 000 kvm stort lager, säger Ann-Charlotte Halldén Åkeson, kundansvarig på CMP, som hoppas att volymerna ska växa.

– SCA har nominerat en viss del av sina flöden till oss, men det är osäkert exakt hur stora volymer det blir. Vi tror att de kommer att öka framöver.

SCA Logistics ingår i SCAs affärsenhet Forest Products, som bland annat producerar papper för förpackningar och tryck. RoRo-fartygen från SCA Logistics kommer att anlöpa CMP 1 gång i veckan. Det första anlöpet görs den 20 mars.  I Malmö lastas SCAs produkter om till lastbil för vidare transport till kunder i regionen.

SCA Logistics bedriver RoRo-trafik med i första hand pappersprodukter. Fartygstrafiken går mellan hamnar i Sverige, Tyskland, England och övriga Europa. Idag gör SCA även anlöp i Oxelösund och i CMPs grannhamn Helsingborg. Det är oklart om detta nya stopp kommer att påverka anlöpen där.

CMP Skrev även nyligen ett liknande avtal med Billerud Korsnäs, där pappersvolymerna kommer via tåg till hamnen för vidare distribution till Europamarknaden.

– CMP har stor kapacitet i form av ytor och terminaler. Dessutom är vi duktiga på att anpassa teknik och service efter kundernas skiftande behov, säger Ann-Charlotte Halldén Åkeson.
– Vi ser positivt på framtiden, bilhanteringen går bra och Skanska börjar snart bygga det första lagret i nya Malmö Industrial Park i Norra hamnen.
Skanskas nya Kubiklager ska bli ca 17 000 kvm stort och väntas bli inflyttningsklart under våren 2017.

Av Hilda Hultén

 


Läs mer