Muthärvan kring Bombardier växer

mars 22, 2017 Ekonomi , Infrastruktur , Uncategorized

Den misstänkta muthärvan som rör svenska Bombardier Transportation ser ut att växa. Enligt SVT:s Uppdrag granskning och TT kan nästan en miljard ha gått till mutor.

Den 10 mars häktades en av cheferna i Bombardier, misstänkt för mutbrott, efter att SVT och TT granskat det svenska teknikföretaget Bombardier järnvägsaffärer med Azerbajdzjan. Då angavs att en halv miljard kronor kunde ha försvunnit i mutor. Pengarna skulle ha försvunnit  via ett brevlådeföretag vid namn Multiserv, i samband med att bolaget vann en stor upphandling om signalsystem för järnväg i Azerbajdzjan och troddes ha hamnat i fickorna hos ett antal ryska affärsmän.

Nu verkar det som att summorna kan vara ännu större, uppgifterna pekar mot att ytterligare ett företag, med namnet Transsignal,  använts för att slussa stora summor i mutor.

– Jag kan konstatera att det är väldigt stora belopp – över en miljard kronor som kan misstänkas ha gått till privata personers fickor, säger kammaråklagare Thomas Forsberg  till Sveriges radio. 

Det kanadensiska moderbolaget Bombardier, till vilket svenska Bombardier Transportation är dotterbolag, har tidigare sagt att man samarbetar med svenska myndigheter men inte närmare vill kommentera utredningen.


Läs mer