Byggmax etablerar lager i Gävle hamn

januari 14, 2016 Uncategorized
byggmaxByggmax startar ett lager i Gävle hamn för distribution till sina 55 byggvaruhus som finns i Sverige från Norrköping och norrut. Gävle får linjetrafik med fartyg från Polen och Holland.

– Det känns som bingo, säger Håkan Bergström, vd för Baltic Sea Gateway i Gävle hamn till GD.se.

Efter hårda förhandlingar i sju månader var det Gävle som vann dragkampen där alla större hamnar på ostkusten varit inblandade. I söndags blev det klart att den börsnoterade byggvarukedjan Byggmax etablerar ett lager i Gävle hamn.

Håkan Bergström vd för Baltic Sea Gateway, dotterbolag till Gävle Hamn, är lättad och glad. Det låter som om han har sprungit i mål efter en stor tävling när han svarar i mobilen.

– Det känns helt fantastiskt, säger han. Det har tagit sju månader med stenhårda förhandlingar och i söndags skrev jag på. Byggmax ska etablera sitt lager i Gävle.

Investeringen får stor betydelse för Gävle och utvecklingen av hamnen, menar Håkan Bergström. Bland annat får hamnen en ny förbindelse från Holland och Polen.

– Jag tror att det handlar om ett fartyg varannan vecka. Vi har inte haft linjetrafik från Polen tidigare och det här öppnar stora möjligheter för export också.

Byggmax har 76 varuhus i Sverige, 30 i Norge och 13 i Finland. Sedan tidigare bolaget lager i Lysekil och Växjö. Avtalet står mellan Baltic Sea Gateway, Byggmax speditören Franck & Tobiesen, som kommer att driva lagret i hamnen.

Baltic Sea Gateway är ett dotterbolag till det kommunala bolaget Gävle Hamn som sköter all drift i hamnen och som bildades förra året.


Läs mer