Black Friday omsatte 3,6 miljarder

december 1, 2016 E-handel , Logistik , Transport , Uncategorized
Black Friday omsatte 3,6 miljarder

Black Friday har blivit en av årets största köpdagar i Sverige. 29 procent av svenskarna fyndade för 3,6 miljarder, enligt en undersökning från PostNord. 

Få missade nog att det var Black Friday i förra veckan. Enligt en undersökning från PostNord handlade 29 procent av svenskarna under readagen den 25 november i år, jämfört med 21 procent förra året. Sammanlagt shoppades det för 3,6 miljarder kronor, vilket är 59 procent mer än förra året.

Undersökningen, som TNS SIFO genomfört den 26-28 november på PostNords uppdrag, visar också att drygt hälften gjorde sina inköp i fysiska butiker och sex av tio på internet. Snittet låg på 1 817 kronor per person och mest populärt var kläder och hemelektronik.

Black Friday innebär köpfest för kunderna men pressar samtidigt handlarnas marginaler. Med Black Friday och andra kampanjtillfällen under året blir handeln allt mer kampanjintensiv.

– Black Friday bidrar till en ökad försäljning under själva helgen men riskerar på sikt att urholka lönsamheten för många handlare. Handeln har väckt ett rea-monster som alltid vill handla till rea, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Ökade paketvolymer

PostNords paketvolymer ökade med 34 procent under Black Friday-helgen jämfört med motsvarande helg föregående år.

− Det har varit en lång planering inför Black Friday för många, och självklart även för oss. Det är, och har varit, intensiva dygn i vår produktion. Vi har stärkt upp med extra personal och fler fordon för att leverera alla paket till mottagarna så snabbt som möjligt, säger Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på PostNord i ett pressmeddelande.

Black Friday är ett internationellt fenomen, men en ganska liten andel av svenskarnas konsumtion skedde från utländska sajter under fredagen. Totalt gjordes 6 procent av inköpen från utländska sajter under Black Friday.

Enligt PostNord kommer tre av tio julklappar handlas på nätet i år. Totalt väntas svenskarna e-handla julklappar för 6,2 miljarder kronor. Det är 24 procent mer än under julhandeln 2015.


Läs mer