Best till Borås

september 27, 2018 E-handel , Logistik , Transport , Uncategorized
Best till Borås

Best transport etablerar sig i E-handelsstaden Borås. Bild: Best Transport

Best Transport följer e-handlarnas exempel och tar klivet in på Borås-marknaden med samma dag-leveranser. “Vi har redan flera kunder i Borås och tror på en bra utveckling där” säger Best Transports vd Niklas Knight. 

Textilhuvudstaden Borås är en av landets främsta e-handelsstäder där flera stora aktörer är verksamma. Därför väljer Best Transport att etablera sig i staden, med en så kallad franchiseetablering

Niklas Knight, Foto Best Transport.

– Det är ett koncept vi använt tidigare i bland annat Luleå och Halmstad. Det innebär att ett lokalt bolag som vi inte äger kör med våra färger och enligt våra principer. I dagsläget handlar det om 10-15 fordon som tillkommer, men flottan kommer att anpassas efter behovet, berättar Niklas Knight.

Best har redan flera e-handelskunder i Borås, som NetOnNet, Care of Carl och Snusbolaget. Tidigare har dessa servats från Göteborg eller genom lokala samarbeten med andra transportörer. Genom etableringen  i Borås kan Best nu erbjuda  samma dag-leveranser från e-handelsföretag i Borås till slutkonsumenter i resten av Västra Götaland, men även i Stockholm, Skåne och Köpenhamn.

– Boråsregionen är framstående inom e-handel och är därför ett viktigt geografiskt område för oss. Flera stora e-handlare har etablerat sig här och vi tror att vi kan attrahera flera nya kunder här.

Best Transport har omkring 400 fordon i sin flotta och är verksamma i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Växjö, Luleå, Jönköping, Halmstad, Oslo, Köpenhamn och nu Borås. Bolaget är ett traditionellt budföretag som på senare år fokuserat allt mer på hemleveranser för e-handelskunder.  Enligt Niklas Knight finns det en stor efterfrågan på snabba distributionstjänster mellan Borås och Göteborg.

– Genom att vi etablerar oss i Borås kan vi senare i höst tillgodose våra företagskunders behov på dagliga avgångar mellan städerna.

En av de största logistiska utmaningarna i e-handeln är att hantera volymökningarna i julhandeln, något som även Best också känner av.

– Vi för dialoger med våra kunder om hur de tror att volymerna kommer att se ut. Förra året var det helt fullt i ombudssystemet de sista 6-8 veckorna på året, och det borde bidra till att fler väljer hemleveranser framöver.

Det har också varit “mycket surr” i e-handelsbranschen om Postnords plötsliga prishöjning på 4 kronor per kolli under julhandeln.

– Många har åsikter om det, men jag håller med om Postnords resonemang, det handlar om extrema volymökningar, Fast de fattar sina beslut och vi fattar våra och vi kommer inte att gå den vägen.

Däremot ser Niklas Knight stora utmaningar i prisbilden kring hemleveranser.

– Lönsamheten är ett problem när det erbjuds fraktfria leveranser, vi ligger i gränslandet och kämpar, precis som många andra. Sen tycker jag inte att värdeskillnaden mellan att få något hemlevererat och att få det till ett ombud syns  tillräckligt i hur tjänsterna prissätts idag.

Har ni gynnats av Postnords prishöjning?  

– Vi har en väldigt bra förfrågningsvolym och ser ett stort intresse för våra tjänster, men jag tror inte det har med Postnords prishöjningar att göra, det har vi sett länge.

En annan trend är att många e-handlare går mot att sortera sina paketflöden själva i högre utsträckning, vilket gynnar mindre transportaktörer.

– Sorteringen på geografiska områden ger e-handlarna en större flexibilitet att kunna anlita flera olika transportörer.

En av Bests konkurrenter när det gäller hemleveranser är uppstickaren Budbee.

– Vi kommer från olika världar, vår bakgrund som budföretag gör att vi vet värdet i att komma i rätt tid och se proper ut och så vidare, men de är fantastiskt duktiga, särskilt på it. Vi har tagit ett stort kliv framåt där, och erbjuder track and trace och så vidare, men vi har lite olika angreppsätt.

En av de stora utmaningarna Niklas Knight ser inom hemleveranser är de snabbt ökande bedrägerierna, med ID-kapning inom e-handelsbeställningar.

– Egentligen borde vi kanske gå mot att alltid begära legitimation vid hemleverans. Men det beror självklart på typ av produkt och är alltid en balansgång mellan effektivitet, service och riskbedömning.

Av Hilda Hultén


Läs mer