Här är Babyshops nya lager

Här är Babyshops nya lager

Linn och Marcus Tagesson grundade Babyshop 2006. Nu omsätter bolaget miljarder och har försäljning i 180 länder. Foto: Hilda Hultén.

Babyshop grundades 2006 och är idag en global näthandlare med miljardomsättning. I augusti invigdes utbygnaden av lagret i Jönköping, som nu mäter 42 000 kvm.  Mod, god företagskultur och effektiv logistik är några ingredienser i framgångsreceptet.

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

I augusti invigde Babyshop sitt utbyggda, nu 42 000 kvm stora, lager på Stigamo söder om Jönköping. Inför gäster, personal och sina två barn, berättade ett stolt grundarpar, Marcus och Linn Tagesson, om Babyshops resa från grundandet under studenttiden 2006 till dagens globala koncern – The Luxury Kids Group. Modet att göra stora satsningar och uppköp har kantat resan.

– Det djärvaste vi gjort var nog när vi köpte domänen babyshop.com av General Electric 2009. Den kostade en miljon – vi var tvungna att belåna vår lägenhet för att ha råd och folk sa att det var idiotiskt. Men idag har vi miljardomsättning och försäljning i 180 länder, berättar Linn Tagesson, som har haft olika roller i företaget. Idag jobbar hon främst med HR.

– Företagskulturen är helt avgörande för framgången: att hitta folk med rätt inställning och drivkraft, vilket är en ständig utmaning.

Ett annat djärvt drag var att satsa på automatisering: skaffa en Autostore, som eftersom byggts ut och idag består av 130 000 lådor och 120 robotar.

– Logistiken är hjärtat i vår verksamhet, vi var först ut i branschen med Autostore. Man måste våga gå sin egen väg, inte snegla för mycket på andra, säger Marcus Tagesson.  

Hjärtat i Babyshops verksamhet är det nya lagret i Stigamo söder om Jönköping, som nu mäter 42 000 kvm. Foto: Hilda Hultén.

Självklart lägesval

Den snabba tillväxten, både organiskt och genom uppköp, har varit utmanande logistiskt. När Babyshop flyttade in på Stigamo 2016 var det åttonde lagerflytten på tio år.

– Vi trodde att 20 000 kvm skulle räcka länge, men efter bara åtta månader insåg vi att vi måste bygga ut igen, säger Marcus.

Orsaken till trångboddheten var uppköpet av Lekmer 2017.

– Under julhandeln 2016 var vi nyinflyttade med ny Autostore, och hösten 2017 hade Lekmer precis flyttat in. Det bli skönt med en “ren” julhandel i år, utan stora omställningar, säger Marcus.

Linn berättar att Jönköping var ett självklart val – för Marcus.

– När vi började fanns flera alternativ, bland annat fanns lämpliga lokaler i Örebro. Men vilka argument jag än lade fram så hade Marcus ett motargument.

– Jag hade redan bestämt mig för Jönköping, jag kommer härifrån och har mitt nätverk här. Läget är utmärkt, det är en central knutpunkt med stora godsflöden som passerar, säger Marcus.

Invigningen av den nya lagerdelen hölls i augusti. I bakgrunden skymtar Autostore-anläggningen. Foto: Hilda Hultén.

Flera nya grannar

Fastigheten har utvecklats tillsammans med Qvana Invest och ägs nu av NREP Logicenters.

Stigamo ligger ett par kilometer söder om Torsvik, och förutom Babyshop har AD Bildelar, Brenderup och Danx byggt nya lager här. Just nu bygger Goldbeck en 22 000 kvm stor terminal åt DSV som ska stå klar vid årsskiftet.

– Läget är jättebra, det enda som saknas är en busshållplats – den närmaste ligger tre kilometer bort, men vi hoppas att kommunen löser det, säger Linn Tagesson.

Av Hilda Hultén

Ur Intelligent Logistik nummer 5 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!