Skandalen efter Panaxiakonkursen växer

september 18, 2012 Transport

Panaxia begärdes nyligen i konkurs sedan bolagets grundare och tidigare vd plundrat bolaget på stora belopp. Nu saknas nära en halv miljard från handelns dagskassor som Panaxia hämtat innan konkursen.

Frågetecknen kring säkerhetstransportören Panaxias konkurs är många. Nu har det förskingringsanklagade bolaget polisanmälts för grov förskingring av en ICA-butik i Gävle, rapporterar Arbetarbladet.  Butiken saknar en dagskassa på drygt 1 miljon kronor, pengar som Panaxia hämtade den 5 september, samma dag som Panaxias konkursbegäran offentliggjordes.

– Vi har blivit rånade av säkerhetsföretaget, så känns det ju, säger handlaren Jan Håkansson till tidningen.

Panaxia utreds nu av Ekobrottsmyndigheten misstänkt för att ha förskingrat dagskassor från tusentals butiker.

Intresseorganisationen Svensk Handel har pratat med sina medlemmar och bedömer att sammanlagt omkring 500 miljoner kronor har förvunnit från butikerna. Panaxia hade en marknadsandel på mellan 20 och 25 procent, totalt omkring 4 000 kunder och Svensk Handel bedömer att alla typer av branscher i handeln har drabbats. Två stora kedjor inom handeln saknar tillsammans 200 miljoner kronor.

Små aktörer riskerar konkurs

Jan Håkansson är en av många handlare som nu riskerar att förlora stora belopp i Panaxiakonkursen, belopp som kan bli svåra att få tillbaka, eftersom konkursförvaltaren först måste reda ut vems pengar som tillhör vem.

Värst drabbade av de förlkorade dagskassorna blir småaktörer med små marginaler och kontantbuffertar. Särskilt nämns tankstationer som utan att kunna betala sina bränsleleverantörer förlorar sina drivmedelsleveranser, något som redan hänt på flera mindre mackar.

Enligt Panaxias konkursförvaltare så har de pengar som Panaxia hämtat in från handlare använts till att driva verksamheten som gått med förlust under många år.

– Ser man till den större bilden så är det överföringar från konton som lånats in i verksamheten med pengar som egentligen ska ligga i separerade system, säger Lars-Henrik Andersson som är advokat och konkursförvaltare för Panaxia till ekot.

Lars-Henrik Andersson berättar för ekot att inhämtning av dagskassor, räkning av pengarna och insättning på ett konto fungerat, men pengarna har sedan använts av Panaxia för att finansiera den förlustbringande verksamheten.

Bolaget har i stället dragit ut på återbetalningstiden till handlarna. Innan konkursen fick handlarna sina dagskassor utbetalda inom i genomsnitt femdagar, vilket är betydligt längre än  avtalet, och enligt Lars-Henrik Andersson olagligt.

– Förmodligen åligger straffansvar. . . men det är saker vi försöker få en fast bild av innan vi agerar, vi måste veta exakt vad som hänt först, säger han till ekot.

Troligtvis har det som borde varit slutna pengasystem blandats i bolagets hantering, dvs , handlarnas dagskassor blandades med Panaxias pengar och med pengar som kördes till uttagsautomater. Det kommer därför bli näst intill omöjligt för konkursförvaltarna att avgöra vem pengarna tillhör, vilket försvårar och förlänger processen för handlare och andra fordringsägare att få tillbaka sina pengar ur konkursboet.

Text Hilda Hultén


Läs mer