Kammarrätten underkänner lön via Danmark

november 5, 2012 Transport

Chaufförerna körde för västsvenska Teakdeck Technology, men fick sina löner från danska bemanningsföretaget PSL. Det gillar inte Kammarrätten som slår fast att Teakdeck var den egentliga arbetsgivaren.

Många svenska åkerier gör vad de kan för att minska sina lönekostnader. En kreativ lösning några försökt sig på är att flytta sina chaufförer till danska bemanningsföretagen PSL eller Staff Road och sedan hyrt in dem där ifrån, skriver trailer.se. De som gjort så kan nu räkna med problem.

Blir betalningsskyldig

Kammarrätten har nyligen prövat ett fall där västsvenska företaget Teakdeck Technology hyrde in chaufförer från just PSL. Kammarrätten anser att det svenska företaget var den egentliga arbetsgivaren och Teakdeck Technology är därmed skyldigt att betala arbetsgivaravgift för de 20-tal chaufförer det handlar om. Företaget har dock gått i konkurs och därmed står företagaren bakom bolaget nu som betalningsskyldig.
Enligt tidningen Transportarbetaren menar Skatteverket att upplägget bara var till för att lura staten på skatt och sociala avgifter. I Teakdeck Technologys fall landar skulden till staten på 845 996 kronor.

Fler företagsdomar väntar

Företagaren har nu två månader på sig att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen som är högsta instans. Teakdeck är det första av ett 15-tal åkerier i härvan kring PSL och Staff Road som prövats i Kammarrätten. Flera av dem har gått i konkurs efter Skatteverkets ingripanden.


Läs mer