Ny containerpendel mellan Göteborg och Vänern

januari 11, 2018 Sjöfart
Ny containerpendel mellan Göteborg och Vänern

SOL planerar att starta ny containerpendel mellan Göteborg och Vänern. Foto: Sjöfartsverket.

Svenska Orient Linien, SOL, utreder förutsättningarna för en ny containerpendel mellan Göteborg och Kristinehamn, vilket skulle kunna bli Sveriges första sjöfartsbaserade inrikes containerpendel.

Ambitionen är att under våren att kunna erbjuda marknaden en helt ny typ av sjöfartslösning för inrikes transporter. Två avgångar per vecka, i vardera riktning, planeras. 

– Vi ser att framtiden tillhör dem som vill ta ansvar och förstår värdet av ett aktivt hållbarhetsarbete. Därför är vi intresserade av att vara med och utveckla den småskaliga IMO-sjöfarten och erbjuda marknaden en sjöfartsbaserad containerpendel inrikes. Det betyder att en ny typ av transport- och logistiklösningar är på frammarsch, kommenterar Ragnar Johansson, vd Svenska orientlinjen.

Det tänkta upptagningsområdet blir inledningsvis östra Värmland (Möckelnområdet), västra Örebro län samt södra Dalarna. Kunderna finns inom skogs- och gruvnäringen med betydande exportbehov och inom detaljhandeln med stora importvolymer av livsmedel och konsumtionsvaror. 

Trafiken bygger på den småskaliga IMO-sjöfartens fördelar i form av frekvens, precision och lastkapacitet. 


Läs mer