Göteborgs hamn öppnar historiska bildarkivet

december 1, 2014 Sjöfart
Göteborgs hamn öppnar historiska bildarkivet

Bananer på väg till mognadsrum år 1958. En av bilderna ur det nyöppnade historiska bildarkivet. Foto Göteborgs hamn

Är du nyfiken på hur Skandinaviens största hamn såg ut vid sekelskiftet? Eller hur det såg ut när Skandiahamnen byggdes på sextiotalet? Idag öppnar Göteborgs Hamn upp sitt historiska bildarkiv för allmänheten på sin webbplats.

Äldre göteborgare minns med nostalgi när godsfartygen lade till i centrala Göteborg. Kaffe, te och bananer lossades under livliga former och spred härliga dofter omkring sig. Hundratals lyftkranar svängde sina bördor av lådor, balar, buntar, fat och stockar mellan kaj och lastrum. Det var fullt av folk, rop, kolrök, ånga och gnistregn.

Idag öppnar Göteborgs Hamn upp sitt historiska bildarkiv för allmänheten på sin webbplats. Den historiska bildbanken tar dig tillbaka i tiden.

– Göteborg är en hamnstad och det är många som har koppling till hamnen. Vi är glada att fler nu kan ta del av den här gamla göteborgska bildskatten, kommenterar hamnens kommunikationschef Cecilia Carlsson.

Majoriteten av bilderna är från 1950-talet och framåt. Totalt sett finns 288 fotografier och bilder i den nya historiska bildbanken.

Bilderna har digitaliserats i samarbete med Sjöfartsmuseet Akvariet och Kjell Svensson, pensionerad pressansvarig på Göteborgs hamn.

I bildarkivet är bilderna taggade med årtal och har en beskrivande bildtext. De är också indelade i olika kategorier och sökbara.

Julkalender på Twitter

Den historiska bildbanken lanseras med en julkalender. Idag den 1 december öppnas första luckan. Varje torsdag fram till jul är det tävling i julkalendern – den som svarar rätt på en bildfråga har chans att vinna en väggkalender för 2015 full med bilder från den historiska bildbanken. Varje vecka dras fem vinnare.

Länk till hamnens historiska bildarkiv: goteborgshamn.se/historiskabilder


Läs mer