Svenska chaufförsprotesten sprider sig i Europa

november 28, 2014 Åsikt , Transport

Den svenska chaufförsprotesten sprider sig som en löpeld i landet och nu också i andra länder i norra Europa.

På de svenska vägarna beräknas över 23 000 chaufförer ha stannat sina bilar torsdagen den 27 november enligt deras egna uppgifter på Facebook.

– Efter 32 år i den här branschen värmer det i hjärtat att så många gör det här, säger Bernt Sundqvist, till tidningen Transportarbetaren

Bernt Sundqvist är “aktiv transportare” och entusiastisk när det gäller protestaktionen “härstannarsverige”. Så kallar chaufförerna den protestaktion som startade i Sundsvall och som inträffar en kvart varje dag fram till jul, kl 12 och kl 24. Då stannas bilarna i protest mot den tingsrättsdom som friar en makedonsk chaufför som kört utan giltigt körkort.

Av tingsrättens friande dom i Sundsvall kan man dra slutsatsen att bulgariska myndigheter medverkar till körkortsförfalskningarna.

Aktionen har fått ett starkt genomslag även i tidningar, radio och TV. I social medier sprider sig protesten nu långt över den svenska gränsen.

– I Danmark och Norge är det liknande aktioner, säger Johan Kullgren, åkare och en av initiativtagarna.

På Facebook har även grupper startats i Holland och Tyskland. Finska chaufförer har också gjort en supportsida.

Själv var Johan Kullgren ute vid midnatt i centrala Jönköping, och åtminstone nio ekipage stod stilla i hans närhet.

– På dagen i går räknade jag till 39 fordon på samma gata här i Jönköping, säger Johan Kullgren till Transportarbetaren.

I Halmstad serverar entusiaster korv till dem som stannar sina bilar. Busschauffören Anette Rindeblad har länkat till en kampsång – Truck driving song – på Facebook. Och Nette Schölin har skapat badgets (märken) för den facebookare som vill visa sitt stöd för aktionen.

– Domen var bägaren som fick det att rinna över, säger hon. Det handlar om trafiksäkerhet och att vi ska vara lika inför lagen.

I dag räknar hon med att stanna på väg 23 utanför Växjö. En kvart vid vägrenen, som kommer att följas av flera, eftersom chaufförernas protestaktion är tänkt att fortsätta till jul.

– Det är en fantastisk uppslutning, säger Nette Schölin. Protesterna handlar ju också om brotten mot cabotagereglerna, mot att chaufförer inte får betalt och så mycket annat i den här branschen.


Läs mer