Gävle hamn får direktlänk till USA

februari 19, 2014 Sjöfart , Transport

För första gången på många år anlöps Gävle Hamn av fartyg som ska korsa Atlanten till hamnar på den amerikanska östkusten. Det är det Holländska rederiet Spliethoff som valt Gävle Hamn för en skeppning av 5500 ton tidningspapper till Philadelphia.

Att ha nära till en hamn med regelbunden direkttrafik till långväga marknader hjälper till att sänka logistikkostnader vilket stärker den så viktiga konkurrenskraften hos företagen i regionen.

– Vi måste alla tillsammans göra vad vi kan för att behålla och utveckla regionens industri och därför har Gävle hamn en uttalad målsättning att stärka utbudet av direkt linjetrafik. Vi investerar för och prioriterar just detta men först och främst hoppas vi nu på att denna USA-trafik fortsätter, säger Håkan Bergström, Marknadschef i Gävle Hamn AB.

Den lagerbyggnad på 12 000 kvadratmeter som hamnen byggde sommaren 2013 tycks passa bra för ändamålet. Byggnaden är placerad 20 meter från kajen där fartygen anlägger och i andra änden finns järnvägsspår så att inleveranser kan ske på ett miljömässigt sätt.

– Vi har avsatt halva magasinet för den här trafiken. I den delen kan vi lagra upp till 20 000 ton gods, vilket är mer än tillräckligt säger Håkan Bergström.

Från Gävle hamn skeppas bl a Sveriges största exportprodukter trä och stål ut och en stor del av de råvaror och produkter som industrin i Mälardalen och Mellansverige behöver skeppas in. Hamnens åtta olika terminaler tar emot cirka 1 000 fartygsanlöp per år.


Läs mer