Containerrekord i Frihamnen

december 17, 2019 Sjöfart

Containerrekord i Frihamnen. Foto Stockholms hamnar.

Stockholms Hamnar fick en tidig julklapp när nytt containerrekord slogs redan den 17 december i terminalen i Frihamnen, som kommer avvecklas nästa år då volymerna flyttas till nya godshamnen Stockholm Norvik hamn

En milstolpe, 60 001 TEU, passerades i containerterminalen i Stockholms Hamnar tisdag 17 december, bara några månader innan flytten till den nya godshamnen Stockholm Norvik Hamn.

– Det här rekordet kom som en tidig julklapp. Personalen gör ett fantastiskt arbete och de senaste åren har containervolymerna legat på rekordnivåer. Det är tydligt att behovet av effektiva transporter till Stockholmsregionen ökar stadigt, säger Thomas Andersson, vd Stockholms Hamnar, i ett pressmeddelande.

Till i juni nästa år öppnar Stockholm Norvik hamn och då kommer flöden som idag går till roro-terminalen i Nynäshamn och till containerterminalen i Frihamnen, föras över till Stockholms nya godshamn. Stockholms hamnar har skrivit avtal med internationella operatören Hutchison, som kommer att driva containerhamnen i Norvik.

– Rekordet är ett styrkebesked, och det är med stor tillförsikt som vi snart öppnar den nya containerterminalen Stockholm Norvik Hamn tillsammans med Hutchison Ports. Med toppmodern utrustning, större och mer effektiva ytor kan vi leverera en ännu bättre produkt och öka volymerna ytterligare, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef Stockholms Hamnar.

Under 2020 öppnar även roro-terminalen i Stockholm Norvik Hamn som Stockholms Hamnar kommer att driva i egen regi.