Nya utsläppsmål för lastbilar inom EU

december 21, 2018 Miljö/CSR , Transport

Utsläppen för lastbilar ska sänkas med 15 procent till 2025 som ett delmål och med 30 procent till 2030, båda jämfört med utsläppen 2019, det beslutades på På miljörådets möte 20 december då EU:s miljöministrar kom överens om hur mycket koldioxid nyproducerade lastbilar ska få släppa ut. 

Båda målen är också bindande. En översyn ska göras 2022 om målet för 2030 ska stå fast.

– Reglerna innebär att från 2020 och 2030 kommer vi att släppa ut 54 miljoner ton mindre CO2. Det motsvarar Sveriges totala årliga CO2-utsläpp, sade Österrikes minister för hållbar utveckling, Elisabeth Köstinger, mötets ordförande, vid en presskonferens, enligt Di.

Ett incitamentssystem – kallat superkrediter – ska också införas för att uppmuntra tillverkare att sänka utsläppen i sin fordonsflotta. Fordon med noll utsläpp och låga utsläpp får extra bonus jämfört med fordon med högre utsläpp. Avsikten är att uppmuntra till elektrifiering.

Vid miljöministrarnas möte fick Sverige och Finland inte gehör för sin hjärtefråga om extra långa och extra tunga fordon. Sverige hoppas på att gehör för långa lastbilar i den fortsatta behandlingen då lagförslaget ska jämkas samman med Europaparlamentets version och att översynen 2022 ska ta hänsyn till de extra långa fordonen.

I målnivåerna ligger annars Europaparlamentets krav på utsläpp ligger högre än miljöministrarna, på 20 procent för 2025 och 35 procent för 2030.

I tisdags fastslog EU utsläppskraven för personbilar och lätta lastbilar.Koldioxidutsläppen för personbilar ska sänkas med 37,5 procent och utsläppen för lätta lastbilar med 31 procent.