Kinesiska eltransportbilen Maxus lanseras i Sverige

november 12, 2019 Miljö/CSR , Transport

Maxus kommer till Sverige med hjälp av Sverige-vdn Petter Nordesjö. Bild Maxus.

Elbilstillverkaren Maxus etablerar sig i Sverige och rekryterar Petter Nordesjö, tidigare VD för BMW, som Sverigechef. Maxus finns sedan tidigare i Norge och etablerar sig nu även med verksamhet och försäljning i Sverige. Till en början handlar det om transportbilen Maxus EV80 som kan frakta drygt tio kubik i upp till 200 kilometer på en laddning. 

Inom ett par år lanseras de första personbilarna, men till att börja med erbjuder Maxus den lätta lastbilen EV80 som med klassledande räckvidd och lastförmåga passar såväl varutransportföretag som hantverkare, enligt ett pressmeddelande från Maxus.

– Eldriften har inneburit ett systemskifte inom fordonsindustrin. Nya aktörer har kommit in och tagit marknadsandelar från de redan etablerade fordonstillverkarna. Jag tror att Maxus har goda möjligheter att etablera sig på den svenska marknaden, inte minst efter årsskiftet när vi kommer med ytterligare nyheter. Det känns spännande att få vara med och bidra med min erfarenhet från den gamla världen när den breda bilismen går in i en ny klimatsmart era, kommenterar Petter Nordesjö.

Petter Nordesjö  har mångårig erfarenhet inom bilbranschen och har utöver tjänsten som VD för BMW Group Sverige även haft ledande roller inom försäljning och marknadsföring på bland annat Mercedes-Benz.

– Alla som är verksamma inom fordonsindustrin är medvetna om att bensin- och dieseldrift obönhörligen är på väg att skiftas ut, men ännu så länge är utsläppsfria bilar ett marginalfenomen för det fåtal som har råd, kommenterar Petter Nordesjö. Av de över en halv miljon lätta lastbilar som idag rullar på våra vägar är det knappt en enda som är eldriven, och det tror jag att Maxus kan bidra till att ändra på.

Maxus är sedan 2018 etablerade i Norge där bland annat IKEA använder EV80 för hemleveranser i Osloområdet. I Sverige testas samma transportbil av ett flertal åkerier, däribland Widrikssons och Bring Sverige.

Maxus är ett helägt dotterbolag till SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) som tillverkar sju miljoner bilar årligen. Det gör företaget till Kinas största – och världens sjunde största – biltillverkare.

Då ägaren SAIC är delägare i världens största tillverkare av batterier för elbilar, CATL (Contemporary Amperex Technology Ltd), är den framtida leveranskapaciteten av batterier säkerställd.