
Fredrik Andersson och Haider Abdo. Foto Envirozone.
Nystartade TPL:aren Envirozone från Norrköping och startupen Returnado, som utvecklat ett lättintegrerat och sömlöst IT-system för returer, vill göra Norrköping till Sveriges nya returhub.
Envirozone grundades 2018 av två erfarna platschefer inom logistik; Roger Särevall från Alloffice och Fredrik Andersson från Stadium; idag vd och vice vd på Envirozone.
– Vi är ett TPL-företag som är tyngre på mervärdestjänster, och löser mer problem än vad TPL:are traditionellt gör. Till exempel arbetar vi med rekonditionering av varor, som ozonsanering, säger Roger Särevall.
– Många av de varor som säljs i Sverige lastas i Asien när det är varmt och fuktigt, och ligger sedan på havet i en container i fem veckor. Förr eller senare får de flesta problem med fuktskador och mögel, säger Roger Särevall, och beskriver ozonsanering som en energieffektiv och miljövänlig metod med ett mycket gott resultat.
Returhantering redan idag
I det 3000 kvm stora lagret i Norrköping sysselsätter Envirozone redan idag drygt 20 personer inom TPL – och planerna är att inom kort tid växa till en större lokal.
– Vi sköter redan idag returhanteringen åt några kunder, varav jag kan nämna Casall, men det finns även ett större företag bland våra kunder, säger Roger Särevall.
Just returhantering är något som företaget nu vill satsa stort på. Uppmärksamheten kring de svenska modereturerna, som skickas hundratals mil ut i Europa för manuell hantering vid returlager i bland annat Polen och Estland, har väckt frågan om inte detta kunde skötas på hemmaplan. Envirozone hoppas få bli aktören som gör detta och Roger Särevall tror att de, tillsammans med Returnado, kan göra detta till ett konkurrenskraftigt pris i Norrköping.
– Dels så är det inte lika dyrt att frakta inom landet, sedan tillkommer det även synergier när man hanterar returflödet för flera aktörer. Dessutom handlar det om att göra processerna smarta, vi har styckat upp processerna i väldigt små fragment för att effektivisera, säger Roger Särevall som menar att det finns många fördelar med att en tredje part sköter returlogistiken.
– En fördel med att bryta ut det är att du minskar hela sammanblandningsrisken mellan nya varor och returnerade varor som inte håller måttet.
“Klarna för returhantering”
Tanken är att returerna samlas hos Envirozone, som kontrollerar dem och skickar tillbaka godkända varor på pall till kund. Via Returnados system kan såväl e-handlaren som slutkonsumenten hela tiden spåra produkten. Startupen Returnado grundades 2016 av entreprenören Haider Abdo. Han har tidigare varit med och grundat bland annat bostadssajten Boolace och varit medierådgivare på Vizeum. Returnados målsättningen är “att omvandla den hatade returen, till en naturlig del av webshopping-upplevelsen samtidigt som vi driver både intäkter och lönsamhet till handlare.” Haider Abdo ser flera fördelar med samarbetet med Envirozone – inte minst klimatmässigt.
– Tillsammans med Envirozone som en framåtlutande partner med hållbarhet i fokus kan vi djupare applicera tekniken för att minska onödiga returtransporter och tillhörande administration, kommenterar han.
Roger Särevall träffade Returnado för första gången när han var anställd och imponerades av deras produkt.
– Det Klarna har gjort för smidighet kring betalning, har Returnado gjort för returhantering.
Pilot nästa steg
Nästa steg i retursatsningen blir att hitta en kund som vill göra en pilot tillsammans med Envirozone och Returnado.
– Vi vill göra det här brett nu och gasa i returflödet och ta in fler kunder. Men först måste vi göra en pilot med Returnado, så vi får det på plats och göra ett proof of concept.
Envirozone tittar efter en “väsentligt” större lokal i Linköping, där konkurrensen inom TPL-branschen och konkurrensen om arbetskraften är mindre.
– Att Linköping ligger en timme närmare Jönköping är inte heller fel.
Av Klara Eriksson