Coop planerar nytt automationslager

november 14, 2019 Lager

Tobias Rydergren, presschef Coop. Foto Coop.

Vid ett möte under förra veckan informerade Coop sin personal vid varulagren i Bro,  Västerås och Enköping att man planerar bygga ett nytt automationslager i Kjula, Eskilstuna, som på sikt kommer ersätta lagret i Bro och Västerås. Det nya automationslagret ska stå klart inom fyra år. 

Hos Coop Sverige bekräftar presschef Tobias Rydergren planerna. 

– Så ser planen ut, men det formella beslutet tas först i början av nästa år, av styrelsen i Coop respektive KF, säger han till Intelligent Logistik.

Ett nytt automationslager, ungefär i samma storleksordning som lagret i Bro, men högre, som hanterar butikspåfyllnad av kolonial- och färskvaror, är vad som planeras. Personalen vid Coop Logistiks lager informerades i förra veckan.

– En poäng med helautomatiserade lager är ju att det blir det färre personer som plockar och det kommer såklart påverka  vår nuvarande personal negativt. Det var därför vi hade dessa möten i förra veckan, vi vill att de får den här informationen från oss och ingen annan, säger Tobias Rydergren.

Smäll för GreenHubBro

Coops lager i Bro är kooperationens centrallager för kolonialvaror, har drygt 600 anställda och är 130 000 kvm stort. Lagret förvärvades av Stendörren 2014. Hyreskontraktet löper ut om tre år. Stendörren verkar ännu inte tro att loppet är helt kört för att behålla Coop i Bro:

– Vi arbetar nu i nära dialog med Coop Logistik och är optimistiska att vi kommer kunna erbjuda en kostnadseffektiv och attraktiv lösning för Coops långsiktiga logistikbehov med bland annat ett automatiserat höglager, kommenterar  Stendörrens projektutvecklingschef Ted Mattsson och fortsätter:

– Även om Coop skulle besluta sig för att flytta verksamheten till Eskilstuna finns det i GreenHub Bro mycket goda förutsättningar att tillsammans med andra hyresgäster utveckla området till ett hållbart logistikcenter av högsta klass. Läget nära Stockholm, med egen järnvägsanslutning och en ny motorvägsanslutning från E18, är exceptionellt och hyrespotentialen i förhållande till befintlig hyresnivå är betydande.

Minst en miljard SEK

Etableringen i Eskilstuna kommer gå på “minst en miljard SEK, kanske mer” enligt Rydergren, och bygget kommer att pågå under ett par år, stå färdigt 2024 och sedan vara i drift parallellt med de gamla lagren under ett par år.

Det är bara butikspåfyllnaden som kommer automatiseras, för e-handeln gäller fortfarande e-handelslagret i Kungens kurva för Mälardalen, och plock i de större butikerna, för andra orter.

– Det är i alla fall vad som ligger i planen nu, säger Tobias Rydergren.

Han tror att automationslager är framtiden för dagligvaruhandeln, och pekar på att konkurrenterna Axfood och Ica redan fattat liknande beslut.

– Alla väljer ju att automatisera nu, vilket gör att det känns som rätt väg att gå, säger han.

Av Klara Eriksson