50 nya kombiavtal för Green Cargo

mars 23, 2012 Miljö/CSR , Transport

CargoNets nedläggning har gett Green Cargos intermodala verksamhet vind i seglen. På ett par månader har 50 nya avtal skrivits.

Norska CargoNets nedläggning av flertalet linjer i Sverige den 12 december skapade problem för många företag som räknat med järnvägen som en del i transportkedjan. Green Cargo har arbetat intensivt för att skapa alternativ, och intresset har varit stort. På ett par månader har företaget skrivit 50 nya intermodala transportavtal.
– Vi har tecknat avtal till ett årsvärde av cirka 80 miljoner kronor och har tagit över 14 procent av det lastbilsgods som tidigare gick i CargoNets linjer. Främst handlar det om containers där mer än tre fjärdedelar av tidigare CargoNet-volymer nu går i vårt nätverk, kommenterar Mats Hanson, marknadsdirektör på Green Cargo.
Att anpassa det ordinarie nätverket av godståg till intermodal trafik handlar mycket om att tänka lastbilstransport på järnväg. In- och utlämningstider ska passa speditörer och lastbilsåkerier och det kräver förbättringar av växlingstider på en del orter.
– Vår inriktning är att inte prata linjer utan destinationer, ledtider och in- och utlämningstider. Vi är konkurrenskraftiga i en del relationer och arbetar nu för att bli starkare på andra håll, exempelvis våra växlingstider från hamnarna i Trelleborg och i Göteborg, säger Mats Hanson.
Green Cargo noterar också att allt fler kundförfrågningar handlar om destinationer vid sidan om de orter som bands samman av nedlagda kombilinjer. Med intermodal trafik i nätverket kan containers och växelflak transporteras mellan nästan 40 orter i landet i stället för de 9 orter som täcktes av kombilinjerna. På 33 av dessa terminaler i nätverket klarar vi även hantering av trailers.