Nu kommer Stockholm Syd

januari 27, 2021 Logistiklägen

Utvecklingen av jätteområdet Stockholm Syd i Södertälje och Nykvarn, där Stendörren, Kilenkrysset, Smedbergs, Catena och kommunerna själva sitter på mark, tar nu fart med flera detaljplaner på gång att klubbas igenom och flera etableringar på gång. Först ut blir DB Schenkers nya terminal på 14 400 kvm som blir klar i år. 

Sydost om Södertälje tar ett av Sveriges framtida topplägen för logistik form; Stockholm Syd. Hela området är totalt 1 000 hektar, eller tio miljoner kvadratmeter stort, och ligger dels i Södertälje och dels i Nykvarns kommun, söder om E20 vid nybyggda trafikplatsen Almnäs och med industrispår in till området från Svealandsbanan.

Arbetet med att förvandla Almnäs, ett tidigare militärområde, och grannområdet Mörby på Nykvarnssidan, till ett logistikläge påbörjades 2010, och 2014 slöts ett samverkansavtal mellan Södertälje kommun, Nykvarns kommun, Stendörren, Kilenkrysset, Peab och Smedbergs, under samlingsnamnet Stockholm Syd. 2018 gick även Catena in i samarbetet och sedan januari 2020 har Peab gått ur.

Efter Logicenters två lagerbyggen för Aditro på 40 000 2016 och 25 000 kvm 2017 på Nykvarn-sidan av området har det inte hänt så mycket på etableringsfronten. Men nu är flera detaljplaner på gång att klubbas igenom, och etableringar är på gång i bägge kommunerna.

– Söder om Stockholm finns inget större logistikområde; alla befintliga logistikområden ligger norr om stan, och egentligen på fel sida stan sett till varifrån godset kommer. Både ur ett ekonomiskt och hållbarhetsperspektiv är det här helt rätt läge. Vi tror stenhårt på området, och har fått mycket förfrågningar, men eftersom det ofta är bråttom har de hamnat i Eskilstuna i stället, förklarar Henrik Lettesjö, affärsutvecklare på Catena.

Henrik Lettesjö. Foto Catena.

Hela området är totalt tio miljoner kvm stort, och ligger dels i Södertälje och dels i Nykvarns kommun, söder om E20 med nybyggda trafikplatsen Almnäs. Genom området går Svealandsbanan från vilken industrispår leder in till området.

Flera tomter till salu

Fyra detaljplaner på totalt ca 97 ha i Almnäs har vunnit laga kraft, kommande ytor är ca 80–90 ha, detta gäller såväl privata aktörer som Södertälje kommuns innehav. DB Schenkers nya terminal på 14 400 kvm, som byggs på en 120 000 kvm stor tomt blir första etablering och klar i år. Flera andra aktörer är också på väg in enligt Michael Johansson, etableringsstrateg på Södertälje kommun. Bland annat har Postnord precis bundit sig till en ny etablering i Almnäs, och drygt 100 000 kvm mark, fördelat på flera mindre tomter för byggen på 5 000–15 000 kvm, finns just nu till försäljning i Södertälje.

– Dessutom hoppas vi få klart en ytterligare detaljplan, på totalt 13, 5 ha under 2021, där har vi redan två mycket seriösa intressenter, som väntar in dessa för att de tycker de tycker att läget är så pass unikt, säger Michael Johansson.

Den ena är en stor modeaktör som vill bygga ett ca 40 000 kvm stort, huvudsakligen manuellt lager för butiksförsörjning, vilket skulle ge 200 nya arbetstillfällen i kommunen.

– För dem är närheten både E4/E20 och Södertälje hamn en avgörande faktor, då de ser att det ger möjlighet till hållbara godstransporter.

Den andra intressenten är en läkemedelsdistributör.

– Södertälje behöver arbetstillfällen, så vi ger gärna etableringar som ger många sådana – gärna inom transport, logistik och lager. Hellre ett manuellt lager än ett helautomatiserat, men vill Ikea förlägga ett automationslager här så säger vi såklart inte nej. I Södertälje finns ju både Scania, Astra och VW som självklart kan få ytor vid behov

Visionsbild: DB Schenkers nya terminal. Foto DB Schenker.

Detaljplan på gång i Nykvarn

I Nykvarn finns just nu 31 ha detaljplanerad mark som Kilenkrysset äger, men en större detaljplan är på gång för ytterligare 700 000 kvm, varav Catena äger 450 000 och Smedberg 250 000. Den beräknas vinna laga kraft i månadsskiftet februari/mars i år – och storleken och läget för de logistiktomterna kommer vara helt unika, menar Henrik Lettesjö.

– Vi tror på lite större etableringar, från 10 000 kvm och uppåt. Coop hade vi gärna fått hit t ex, men de hamnade ju i Eskilstuna, konstaterar han.

Logistikområdet Stockholm Syd. Karta: Stockholm Syd.

Att DB Schenker nu etablerar sig i området banar väg för andra, menar han.

– När Schenker nu etablerat sin terminal här kan man förvänta sig att de andra stora logistikaktörerna som Postnord och DHL snart är här. De optimerar ju sina rutter på liknande sätt. Och får du in de första aktörerna leder det ofta till följa John-effekter. E-handelsaktörer vill gärna etablera sig bredvid en terminal, säger Henrik Lettesjö.

Av Klara Eriksson