Ytterligare steg mot Klinga logistikpark

november 8, 2019 Logistik , Logistiklägen
Ytterligare steg mot Klinga logistikpark

Nytt logistikområde kommer växa fram i Klinga, söder om Norrköping. Foto Almroths.

Fastighetsutvecklaren Slättö, tillsammans med ägarna till Campadre och Fredrik Palm, tidigare chef på Alecta, kommer utveckla den logistikpark i Klinga, söder om Norrköping som Norrköpingsföretaget Almroths i våras, förklarade sig flytta bopålarna till. 

Norrköpingsföretaget Almroths – med en växande TPL-verksamhet – kommer att konsolidera sina lagerytor till Klinga och, det var de som först fick kommunen att släppa till mark i Klinga, vid Norrköpings södra infart.

– Det var ett absolut måste att hitta mark där vi kan bygga och få möjlighet att växa. Vi tittade även på andra orter än Norrköping, men framförallt våra industrikunder är beroende av att vi finns nära dem, och därför ville vi helst stanna här, säger Carl Svensson.

I dag har Almroths 78 000 kvm lageryta utspritt på sju adresser i Norrköping. Behovet av konsolidering och nya ändamålsenliga lokaler är stort.

Att få loss mark i Norrköping stad är inte det enklaste, och det blev lite rassel hos närboende när Almroths tilldelades en markanvisning i området Klinga, som ändå utmärkts som industriområde i översiktsplanen. Men anvisning fick man, och detaljplan beräknas vinna laga kraft till våren och att första spadtag tas till hösten, efter ett nyligen avslutat samråd. 

– Jag skulle ha velat ha satt spaden i marken igår, för det är ett så högt tryck på våra tjänster, men vi får vänta på att processen har sin gång, säger Almroths vd Carl Svensson.

Klinga Logistikpark

Drygt 100 000 kvm uthyrningsbar yta planeras  totalt sett inom projektet, som går under namnet “Klinga Logistikpark” och som tagits över från Almroths av ett bolag med samma namn,  ägt av ett erfaret gäng i form av två av ägarna till e-handelsföretaget Campadre: Pelle Törnberg som tidigare varit vd för tidningskoncernen Metro samt Mikael Sohlberg, med en bakgrund som koncernchef för klädkoncernen RNB, samt fastighetsaktören Slättö. Även Fredrik Palm, tidigare chef på fastigheter på Alecta blir delägare i utvecklingsbolaget och han kommer även vara projektledare för genomförandet. Färdigutvecklat omfattar projektet cirka en miljard kronor i fastighetsvärde, och intresset för den nya logistikparken är stort, menar Fredrik Palm.

– Det finns ett uppdämt behov i Norrköping i och med att det inte funnits någon mark tillgänglig på länge, både från lokala företag och från företag utifrån som kan se Norrköping som en hub, säger Fredrik Palm.

Almroths är redan klara som en första hyresgäst, med ett TPL-lager på 30 000 kvm med entresolvåningar med plocktorn (pick towers) för att effektivisera e-handelsplocket. Men fler hyresgäster är välkomna. Den växande e-handeln kommer vara viktig för de hyresgäster som väljer Klinga, tror Fredrik Palm.

– Nästan alla vi pratar med är inom det segmentet. Det här är en så pass central plats i Norrköping och nära till järnväg och hamn, det passar TPL och rena logsitikbolag, säger Fredrik Palm. Några spekulationsbyggen blir det antagligen inte.

– Vi hoppas på att vi ligger så pass rätt i tiden att vi kan hyra ut större delen av det här innan vi sätter igång. Sedan hur byggnaderna kommer att stå, indelningen och vilka hyresgäster, de planerna är inte klara och viktiga att få rätt.

En påfart på E4:an finns redan och kommunen kommer bygga en ny matarväg till området. Logistikläget är perfekt, menar Fredrik Palm.

– Inne i Norrköping drar man ju dubbelspår för europatrafik med tåg, och även hamnen satsar. Och Klinga är intressant för det är ganska stadsnära, man kan cykla dit från stan. Det är lätt för arbetskraft att ta sig ut och all logistikutbildning finns i Norrköping, säger Fredrik Palm.

Av Klara Eriksson