Nina Modig är logistikforskaren som blev konsult – och som tröttnat på att folk hon möter i jobbet blir livrädda när de hör ordet logistik. Hennes bok Bättre logistik helt enkelt ger en lättsam introduktion till logistikens förtrollade värld.
– Logistik är ingen hemlig klubb. Jag vill försöka sänka tröskeln så att fler kan upptäcka hur kul logistik är.
Ur Intelligent Logistik nummer 4 2019 – vill du läsa mer: prenumerera här!
Nina Modig debuterar i vår som både författare och poddare. I maj släpptes första avsnittet av Logistikpodden Magasin – ett nytt format av den intervjupodd som Chalmersforskaren Per-Olof Arnäs driver sedan 2016. I Logistikpodden Magasin samtalar hon och P-O kring aktuella ämnen en gång i månaden.
– Vi kommer att prata om vad som händer i logistikvärlden. Tanken är att det ska vara ganska korta, lättlyssnade program som man hinner lyssna på på väg till jobbet eller i någon lucka. För mig är det ett sätt att flytta fram positionerna för logistiken i samhället, vi behöver fler sätt att nå ut.
Från forskning till tillämpning
Nina Modig började sin logistikbana på Linköpings universitet och fortsatte sedan som forskare på Chalmers.
– Jag forskade om tillfälliga logistiklösningar och hur logistiken fungerar vid till exempel byggprojekt och sportarrangemang.
När hon disputerade 2007 var hon sugen på att testa sina kunskaper i näringslivet.
– Som forskare får du inte gå in och påverka verksamheten, då förstör du dina forskningsresultat. Därför är forskning både jättekul och ibland även frustrerande. Jag kände att jag var redo att ge mig ut och tillämpa mina kunskaper.
Sedan dess har Nina Modig jobbat som logistikkonsult inom allt från bygg till vård och arkitektur.
– Jag verkar ofta inom områden som man inte traditionellt associerar med logistik. Det gör att de jag möter ofta inte har någon klar bild av vad logistik innebär eller vad en logistikkonsult gör. Många tror att logistik är läskigt och tråkigt – att det bara handlar om lastbilar, komplicerade modeller och excel-filer.
Hon saknade också en bok att ge sina adepter – för att introducera dem till logistikens tankesätt.
– Det finns massor av bra böcker om logistik, men den litteratur som finns är ofta inte så inbjudande utan ganska tung och specialiserad.
Hennes bok “Bättre logistik helt enkelt”, som släpptes i slutet av april, vill fylla tomrummet och beskriver logistikens tankebanor kring planering, styrning och kontroll av varor, tjänster, information och personer på ett lättsmält sätt. Den främsta målgruppen är “vanligt folk”.
– Jag vill sänka tröskeln och få fler att förstå hur roligt det är med logistik, och ge kunskaper som man kan tillämpa direkt, både på jobbet och privat.
Logistik med Fiesta-modellen
Boken inleder med att introducera begreppet logistik, förklara logistikens grundprinciper och hur man kan upptäcka flödena runt omkring sig samt tillämpa logistiktankar. På så sätt kan man få effektivare flöden, skapa ordning i kaoset samt spara tid och pengar genom att eliminera tidstjuvar och flaskhalsar i allt från privatlivet till arbetsplatsen. Nina Modig har även utformat ett recept för att utveckla logistiken som hon i boken kallar för FIESTA-modellen. FIESTA står för Fokusera, Identifiera, Eliminera, Separera, Titta på andra och Addera och strukturerar sex steg för förbättringsarbete. Att formulera en modell och presentera den i bokform var både lärorikt och kul, berättar hon.
– Modellen är en kombination av teoretisk kunskap, klassiska logistikmodeller och min egen praktiska erfarenhet som har lett mig fram till ett arbetssätt som jag själv tillämpar när jag angriper logistikproblem.
En viktig stödfunktion
Nina Modig vill att fler ska känna sig som logistiker.
– Många ägnar idag en stor del av sin tid åt logistik, utan att ens veta om det. Min erfarenhet är att många tror att de inte är “riktiga logistiker” eftersom de inte har studerat logistik.
Som konsult har hon ofta väckt intresse och entusiasm för logistikens värld hos människor som tidigare kanske inte ägnade logistiken en tanke.
– Det blir ofta en aha-upplevelse för folk när de börjar se logistiken och hittar verktyg för att förbättra flödena omkring sig. Ofta kan stora förbättringar ske snabbt och kostnadseffektivt om organisationen tidigare inte ägnat så mycket uppmärksamhet åt planering, styrning och kontroll av flöden. Logistiken är en viktig stödfunktion i många organisationer som lätt glöms bort.
Av Hilda Hultén
FIESTA-Modellen
Fokusera – hitta ett verksamhetsområde som du vill förbättra och avgränsa det tydligt
Identifiera – identifiera flöden, noder, användare, resurser, samverkan och problem och var dina insatser har störst potential att göra nytta
Eliminera – försök hitta flöden eller aktiviteter som går att förenkla eller ta bort ur systemet
Separera – försök tids- och platsseparera flöden som tävlar om samma resurser
Titta på andra – och se hur de löst liknande flödesproblem.
Addera – lägg till resurser för att förbättra de flöden som fortfarande inte fungerar tillräckligt bra.