UPS köper TNT

mars 21, 2012 Logistik

Världens största paketleverantörföretag UPS, United Parcel Service, är på väg att köpa den nederländska konkurrenten TNT Express.

Den amerikanska logistikkoncernen UPS har lagt bud på konkurrenten TNT Express på 9,50 euro per aktie. Budet har höjts från det ursprungliga på 9 euro/aktie, och köpet kommer troligtvis att genomföras, eftersom TNTs enskilt största ägare PostNL, med drugt 30 procent av rösterna välkomnar affären.
Enligt UPS innebär det höjda budet per aktie en budpremie med 54 procent jämfört med stängningskursen för TNT Express innan det första budet presenterades den 17 februari.
Köpet är det enskilt största någonsin för UPS. Förvärvet kommer att stärka UPS i Europa, atinamerika och Asien där TNT har närvaro.
Kurt Kuehn, finansdirektör i UPS, sade i går på en telefonkonferens att affären är strategiskt riktig och att den ger samordningsvinster. Om tre år räknar den amerikanska köparen med att kunna ha minskat sina årliga kostnader med runt 4 miljarder kronor genom att införliva TNT i befintlig verksamhet. Kurt Kuehn ville dock inte gå in på hur detta ska ske och huruvida kostnadseffektiviseringen sker på bekostnad av TNTs personal, rapporterar SvD Näringsliv.
Konkurrensmyndigheter ska nu undersöka affären som väntas kunna vara i hamn under tredje kvartalet 2012.
 


Läs mer