TX Logistik tar över Cooptåget

oktober 15, 2012 Logistik

TX Logistik tar över Coop Logistiks tågtransporter, som tidigare skötts av Green Cargo. Avtalet är tvåårigt och betyder att TX utför alla Coops dagligvarutransporter mellan terminalen i Bro och Rännarbanan Helsingborg.

– Vi är mycket nöjda med tågavtalet med TX Logistik. Vi får en effektivare tåglösning eftersom TX Logistik ger oss en ökad kapacitet. Och genom att vända tåget vid Rännarbanan i Helsingborg spar vi tid. Det ger oss dessutom miljömässiga vinster, kommenterar Örjan Grandin, vd Coop Logistik.
Coop Logistik har sedan 2009 använt tåg som en viktig del i transportlösningen för att förse Coops 750 butiker med dagligvaror. Konceptet bygger på kombitrafik där tåget kör ända in till kombiterminalen i Bro, belägen intill Bro terminal. Där lyfts lastade trailers på tåget för vidare transport av dagligvarorna söderöver till Helsingborg. Cooptåget går sedan åter till Bro terminal lastat med nya dagligvaror.
TX Logistik använder lok med hög dragkapacitet för transporterna av Coops dagligvaror, vilket gör att Cooptåget inte längre kommer att drabbas av exempelvis lövhalka. Detta har varit ett återkommande problem där följden blivit försenade transporter av dagligvaror till butikerna och ökade kostnader. Coop Logistik har även lagt en större del av intransporterna på tåget i takt med att tillförlitligheten ökat varför den ökade kapaciteten betyder mycket.
Genom att använda tåg har Coop Logistik minskat användandet av lastbilar och därmed också koldioxidutsläppen för en stor del av transporterna mellan södra Sverige och Bro med 6 700 ton/år, en förbättring mot det förra upplägget företaget hade med Green Cargo med 200 ton/år.
– Vi är mycket glada över avtalet och det förtroende Coop Logistik visat oss, när vi nu ska ansvara för alla deras tågtransporter av de tidskänsliga dagligvarorna, säger Thomas Andersson, vd TX Logistik.
Coop Logistik AB ingår i KF koncernen och ansvarar för Coops varuflöde till cirka 750 butiker i Sverige, inklusive distribution och terminaler. Bolaget är ett av Sveriges största logistikbolag med cirka 280 000 leveranser per år, vilket motsvarar cirka 6 miljoner rullburar med dagligvaror och Nonfood. Coop Logistik ansvarar också för leveranserna av sortimenten Bilist och Nonfood till OK Q8 samt av Food och Nonfood till grossisten Martin Olsson Cashar AB.
TX Logistik AB är ett dotterbolag till TX Logistik AG, TX Logistik AG bildades 1999 i samband med avregleringen av järnvägstrafiken i Tyskland och bolaget har nu egen järnvägsverksamhet i 9 länder i Europa. Inom TX Logistik-företagen hanteras ca 8 000 st 20’-containers och 3 000 st trailers per vecka.
 


Läs mer