Solar Sverige bygger nytt logistikcenter i Kumla

september 28, 2023 Lager , Logistik , Logistiklägen

Solar Sverige håller på att växa ur sina befintliga lagerbyggnader i Halmstad och Örebro. Därför har man beslutat att lagerverksamheten ska konsolideras till ett logistikcenter i Kumla. Det nya centret beräknas tas i drift under 2026 och kommer att utgöra navet för Solars Sveriges distribution.

Solar Sverige bygger ett nytt logistikcenter för att säkerställa en god framtida tillväxt – med stort fokus på förbättrad arbetsmiljö och hållbarhet. Målsättningen är att ta nästa steg i en pågående tillväxtresa och att skapa förutsättningar för en hållbar distribution, ur såväl ett miljömässigt som ett socialt perspektiv.

− Inom Solar Sverige arbetar vi ständigt med att utvärdera den egna verksamheten för att fortsätta utvecklas. Vi är övertygade om att konsolideringen till ett logistikcenter kommer att stärka vår organisation och säkerställa god kapacitet under en väldigt lång tid framöver. Den kommer även att höja leveranskvaliteten till våra kunder och arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Anders Koppel, vd för Solar Sverige.

Bilden är en visualisering av hur det nya logistikcentret i Kumla skulle kunna se ut

Fortsatt tillväxt och utveckling av produkter och tjänster

Genom att centralisera distributionen och lagerhanteringen till ett logistikcenter kommer Solar Sverige att kunna erbjuda en ännu bättre kundupplevelse. Den nya anläggningen i Kumla kommer att skapa möjligheter för fortsatt tillväxt och bidra till att alla kunder kan erbjudas samma upplevelse. Det nya logistikcentret kommer även att skapa förutsättningar för ett bredare sortiment och en vidareutveckling av Solar Sveriges tjänster och koncept.

Ett logistikcenter med hållbarhet i fokus

Byggnationen av det nya logistikcentret är ett viktigt steg i Solar Sveriges fortsatta resa mot en hållbar framtid. Anläggningen kommer att byggas med en tydlig hållbarhetsvision och certifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM.

– Hållbarhet är en viktig del i Solars strategi och kommer självklart att genomsyra byggnationen av vårt nya logistikcenter. Den nya byggnaden kommer att vara självförsörjande genom solenergi och fullt utrustad med LED-belysning. Vi kommer också att ta hänsyn till den biologiska mångfalden i vårt närområde både innan, under och efter byggnationen, säger Anders Koppel.

Förbättrad arbetsmiljö genom moderna och innovativa teknologier

Genom att använda moderna och innovativa teknologier kommer Solar Sverige att minska sin miljöpåverkan, förbättra arbetsmiljön för de anställda och erbjuda en bättre kundupplevelse. Det nya logistikcentret kommer att ha en hög automationsgrad med innovativ och framtidssäkrad utrusning, till exempel Autostore och automatiskt styrda truckar.

– I och med det nya logistikcentret kommer vi att kunna ta nästa kliv i vår innovations- och automatiseringsresa. Den höga automationsgraden kommer att bidra till ökad kapacitet, effektivare plockning och förbättrad logistik, vilket kommer ha positiva effekter för både medarbetare och kunder, säger Anders Koppel.

Det nya logistikcentret i Kumla beräknas tas i drift under 2026 och får en lagerbyggnad på 45 500 kvadratmeter och 2 000 kvadratmeter kontor. Den sammanlagda investeringen uppgår till närmare en miljard kronor.