Sendify är en plattform genom vilken små företag kan göra schyssta deals för frakt med de fem transportgiganterna, DHL, TNT, UPS, DSV och FedEx Nu har man några tusen kunder – och satsar på internationell lansering.
Sendify startade 2016 och har sedan dess vuxit för att idag ha 15-talet anställda i Göteborg. Kunderbjudandet handlar om att kunna boka frakttjänster med de fem stora transportjättarna, på ett enkelt och förmånligt sätt genom ett system.
– Vi ville skapa ett Skyscanner för frakt, där våra kunder kan boka alla sina transporter på ett och samma ställe. Sedan har vi renodlat vårt erbjudande över tid och identifierat vår målgrupp: småföretag inom exempelvis tillverkning eller partihandel – traditionella företag där våra tjänster kan ge dem stor nytta, säger företagets vd Fredrik Edeland, som halkade in i transportbranschen som budbilschaufför i 20-årsåldern.
Når svansen av småkunder
Nu är han 30, har pluggat vidare, och driver två företag inom transportbranschen, Express Delivery Sweden grundat 2011 – som hjälper företag med akuta och komplicerade leveranser, och det senaste tillskottet – Sendify som startade 2016.
Sendifys kundgrupp – små- och medelstora företag, har ofta inte så stora volymer att de på ett förtjänstfullt sätt kunnat teckna avtal med de globala transportjättarna. Och dessa har i sin tur inte prioriterat dessa småkunder, även om de är mycket intresserade av volymerna.
– Vi når en målgrupp som de haft svårt att nå förut. De ser att vi skapar mycket värde genom att vi når den stora svansen av småkunder som de inte haft möjlighet att prioritera, säger Fredrik Edeland.
Siktar på Tyskland
Sedan 2016 har Sendifys kundskara vuxit till några tusen företag, och man är nöjda med den nisch man funnit. När det gäller framtiden så handlar den om att ta tjänsten utomlands. Andra kundgrupper – som man kanske skulle kunna tro var intressanta för företaget – som den spridda skaran av små e-handelsföretag – är inte lika intressant för bolaget.
– E-handlare är inte vår primära kundgrupp, utan vi vill hjälpa det enorma segment av små och medelstora företag som primärt skickar B2B, men ibland även till privatpersoner. Just när man har ett blandat flöde, kanske både inrikes och utrikes, och inte kan förhandla med stora volymer hos transportörerna, säger Fredrik Edeland.
I stället siktar man på internationell expansion , t ex på den stora tyska marknaden, som är känd för att bulken av näringslivet hör hemma inom kategorin små- och medelstora familjeföretag.
– Tyskland är absolut intressant, vi har inte satt något datum för en lansering internationellt, men vi jobbar på det.
Av Klara Eriksson