Under fyra veckor kommer 10 000 kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland få sina Zalando-beställningar i återanvändbara fraktväskor, skickade från Zalandos nordiska logistikcenter i Brunna. I pilotprojektet testas hur återanvändbar förpackning kan integreras i befintliga logistikprocesser. Genom minskat avfall och förpackningsproduktion förväntas en koldioxidminskning med upp till 80 procent.
Zalando lanserar nu ett fyraveckors pilottest för återanvändbara förpackningar i Norden. 10 000 kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland kommer att få sina Zalando-beställningar i återanvändbara fraktväskor, som enkelt viks ihop och läggs i en postlåda för retur. När fraktväskan ska returneras viks den ihop och läggs i en vanlig postlåda. Detta minskar förpackningsavfallet genom att samma förpackning används upprepade gånger för frakt och retur. Målet för pilotprojektet är att testa i vilken utsträckning återanvändbar förpackning kan integreras i befintliga logistikprocesser.
Två flugor i en smäll
Återanvändbar förpackning är ett nytt koncept för e-handeln, men kan komma att bli den nya standarden för frakt, eftersom två miljöproblem hanteras samtidigt: koldioxidutsläpp och avfall. Till skillnad från engångsförpackningar hålls återanvänt material utanför avfallsströmmen och förlänger livscykeln för det ursprungliga råmaterialet. Genom att eliminera avfall och minska förpackningsproduktionen förväntas koldioxidutsläppen minska med upp till 80 procent.
– Vi testar detta dels för att se hur konceptet kring återanvändbar förpackning kan integreras i våra logistikprocesser, och dels för att lära oss av resultaten om och hur vi kan gå vidare med konceptet, kommenterar David Hejgaard, kommersiell chef för Zalando i Norden.
– Hela e-handelsbranschen behöver engagera sig för att konceptet med återanvändbar förpackning ska kunna göras skalbar. Det krävs standardiserade processer och centraliserade leveransalternativ för återanvändbar förpackning. Ett enhetligt system där kunder kan återlämna större förpackningar, till exempel till stormarknaden, skulle göra processen enklare, kommenterar David Hejgaard.
Mer jobb för konsumenten
Det är framför allt kunderna som kommer märka en förändring med den särskilda förpackningen. Å ena sidan är uppackningsupplevelsen annorlunda än det klassiska paketet, å andra sidan krävs mer engagemang med själva förpackningen. För att förpackningen ska kunna återanvändas måste den läggas tillbaka i ordercykeln igen. Detta innebär att förpackningen behöver returneras, även om kunden inte vill returnera något från själva beställningen. I testet ingår en fraktväska från det finska startup-bolaget RePack. Den återanvändbara förpackningen skickas från Zalandos logistikcenter i Brunna, nära Stockholm. För att returnera förpackningen viker kunden ihop fraktväskan, fäster returetiketten och lägger den i postlådan.
Fraktväskan transporteras då tillbaka till en central utdelningsplats och distribueras sedan till logistikcentret i Brunna. Redan tidigare i somras tillkännagav Zalando innovationer inom hållbara förpackningar, då emballagen för skönhetsprodukter ändrades från plast till 100 procent återvunnet papper. Samtidigt introducerades nya polybagar, tunna skyddsförpackningar för textilier, tillverkade av över 60 procent återvunnen plast. Med dessa förändringar minskar Zalando förbrukningen av icke-återvunnen plast med cirka 625,6 ton jämfört med 2018. Sedan tidigare är alla Zalando-paket tillverkade av 100% återvunnet papper och fraktpåsarna är gjorda av 80 procent konsumentåtervunnet material (PCR, Post Consumer Recycled).