Så förbereder du dig för Brexit

oktober 10, 2019 HANDEL , LOGISTIK

Brexit kan vara mindre än en månad iväg. Logistikföretaget Scanlog har satt ihop en lista för företag som handlar med Storbritannien. Här är fem saker som är bra att göra för att vara redo för Brexit:

  1. Skaffa ett Eori-nummer. För att överhuvudtaget kunna exportera och importera varor till och från länder utanför EU krävs att företaget har ett Eori-nummer. Ansökan sker hos Tullverket. Eori-numret ska anges i tulldeklarationerna som blir obligatoriska för att kunna få varor in och ut över den brittiska och EU:s gränser om Storbritannien lämnar EU den 31 oktober.
  2. Har ditt företag inte exporterat till eller importerat från något land utanför EU tidigare? Läs mer om vad som gäller hos Tullverket.
  3. Behöver produkterna ni handlar med vara provade eller certifierade, eller behöver de särskilda tillstånd? Varor som säljs i Storbritannien kommer inte längre automatiskt ömsesidigt erkännas av myndigheterna i EU:s medlemsstater, och vice versa. För flera produktgrupper som till exempel läkemedel, livsmedel och kemikalier kan det också krävas särskilda tillstånd. Sök information hos Swedac och hos respektive ansvarig myndighet.
  4. Kan ni använda er av EU:s system för tullbefrielser och tullkvoter? Vid import av insatsvaror går det att göra stora tullbesparingar genom systemet, läs mer hos Kommerskollegium.
  5. Bestäm om tullhanteringen skall skötas internt hos er eller om ni skall anlita ett tullombud.

Källa: Scanlog.


Läs mer