Postnord tog pakettjuvliga på bar gärning

november 1, 2017 Logistik , Transport

Postnord lyckades nyligen ta en liga i västra Sverige på bar gärning medan de stal gods – i 80 kilometer i timmen. Beviset finns på en övervakningsfilm från en av Postnords lastbilar.

Tjuvligan togs på bar gärning en natt i mitten av september. Under sommaren hade Postnord blivit varse om återkommande stölder från lastbilar på en särskild vägsträcka mellan Vara och Alingsås. Postnord installerade ett par gömda övervakningskameror i släpet på den lastbil man bedömde befann sig i riskzonen. Deras säkerhetsteam befann sig i närheten, och såg övervakningsfilmen i realtid på en läsplatta samtidigt som de hade telefonkontakt med chauffören. Civila polisbilar fanns också i närheten.

− Plötsligt såg jag på filmen hur bakdörrarna på lastbilen öppnades och två män hoppade in i mycket hög fart, från motorhuven på en personbil med släckta lysen, som körde precis bakom. De rotade runt i lastutrymmet utan att hitta det de sökte, och var på väg att lämna fordonet. Då gav jag chauffören order om att bromsa in, berättar Alexis Larsson, chef för säkerhet och reklamationer på Postnord, i ett pressmeddelande.

− Det är extremt ovanligt att man lyckas knäcka en liga som sysslar med den här formen av avancerad brottslighet – att forcera lås och ta sig in i en lastbil under hög hastighet. Men tack vare ett tätt samarbete med polisen i Alingsås så lyckades vi.

Inbromsningen gjorde att männen inte kunde lämna lastbilen eftersom deras egen bil var tvungen att hålla avståndet. När lastbilen slutligen stannade och männen öppnade bakdörrarna möttes de av en stor insatsstyrka från polisen.


Läs mer