Polentrafiken ger Ystads Hamn nytt godsrekord

Framgångsreceptet för hamnar och rederier är ett nära samarbete och en öppen dialog med varandra. Det var budskapet som Björn Boström, vd på Ystad Hamn Logistik AB, framförde när han den 10 april talade inför 320 personer i sjöfartsbranschen på den årliga Ferry Shipping Conference.

– Det är ro-ro-godset via Polen som gör att vi fortsätter öka volymerna till ett nytt rekord, säger Björn Boström, vd Ystads Hamn.
– De här nya volymerna kommer inte bara från Polen utan också från andra länder i Mellaneuropa.

Han är övertygad om att både hamnar och rederier uppnår bäst resultat genom ett tätt samarbete.

– Vi måste ha en öppen och uppriktig dialog för att komma fram till lösningar som gynnar bägge parter. Just denna öppna dialog har vi på Ystad hamn med våra partners Færgen, Unity Line och Polferries. Det har lett till goda resultat, säger Björn Boström.

Det goda samarbetet med rederierna har lönat sig för Ystad hamn. Hamnen har de senaste åren haft en stadig tillväxt. Under 2013 ökade godsvolymen i Ystad hamn med 10 % och uppnådde därmed den högsta nivån i hamnens historia. Ystad hamn är nu Sveriges tionde största hamn när det gäller gods och Sveriges tredje största färjepassagerarhamn. Ystad hamn har dagliga avgångar till Swinoujscie i Polen och Rönne på Bornholm.

Däremot kunde främst Green Cargo göra mer för en önskvärd ökning av det gods som går vidare på järnväg. Istället minskade det med 23 procent under förra året.

– Det är bekymmersamt. Även om det idag är både smidigt och billigt med lastbilstrafik, så borde tågoperatörerna kunna anstränga sig mer för att ta gods på järnväg, tycker Björn Boström.

Konferensen Ferry Shipping arrangeras för 12e gången den 9-11 april 2014 på Tallinks fartyg Romantika, som går mellan Stockholm och Riga. Omkring 50 färjerederier, marina tillverkare, hamnar och andra sjörelaterade företag deltar på konferensen för att diskutera framtida utmaningar och möjligheter inom branschen.


Läs mer