Nya apotek rör om i logistiken

mars 1, 2012 Logistik , Transport

Sedan apoteksmarknaden avreglerades 2009 har antalet apotek ökat kraftigt och antalet aktörer exploderat. Distributionsavtalen avlöser varandra och läkemedelslogistiken leker hela havet stormar.

Green Cargo Logistics tecknade nyligen ett långsiktigt avtal med Apotek Hjärtat om lager- och distributionstjänster i och från Norrköping. Som ett led i avtalet har nu Green Cargo Logistics tecknat en avsiktsförklaring med Panaxia Security som distributionsleverantör för leveranser av varor från Norrköping till samtliga Apotek Hjärtats ca 270 apotek i Sverige. Samarbetet startar med en pilotfas i april för att sedan successivt trappas upp med ökade volymer fram till 2013.

Privatiseringen av apoteksmarknaden 2009 har inneburit stora förändringar för logistiktjänsterna åt de nya apotekskedjorna. Före avregleringen 1 juli 2009 fanns det knappt 1000 apotek och apoteksshopar. Idag är marknaden splittrad på nio större aktörer och några fristående apotek. Totalt är det ca 1350 apotek, som efterfrågar kontanthanteringstjänster och transporter av läkemedel och andra varor.

Den sista april i år är samtidigt sista dagen som Panaxia utför medicintransporter på uppdrag av Oriola AB. Oriola har genomfört en upphandling och beslutat att uppdraget skall övertas av annan transportör.Enligt ett pressmeddelande från DB Schenker ska företaget ta över Oriolas distribution och samtidigt korta ledtiderna betydligt.

Panaxia har dock flera stora uppdrag på apoteksmarknaden.