Utländska och svenska chaufförer som på papperet kallas ”egenföretagare” i transportbranschen kör för löner långt under kollektivavtal och deras uppdragsgivare dumpar priserna för andra transportföretag. Två domar i nästa vecka väntas få stor betydelse för prissättning och etik inom transportbranschen.
Ett exempel ur en prislista som LO-tidningen tagit del av:
En körning från Göteborg till Huddinge ger 2 870 kronor. Chauffören ska själv betala 1 550 kronor för dieseln, ta pendeltåget in till Stockholms central och köpa tågbiljett tillbaka till Göteborg. Det kostar åtminstone 500 kronor. Kvar är 820 kronor. Från den summan ska egentligen dras sociala avgifter och fordonsförsäkring. Det kan i bästa fall ge chauffören några hundralappar över, efter 47 mils körning och en arbetsdag på över 10 timmar.
Slavavtal och falska F-skattsedlar är idag ett vanligt sätt att dumpa lönerna i åkeribranschen. Metoden används av snabbväxande åkerier som Skaraslättens Transport AB och Andreassons i Veddige. Skaraslättens f d vd åtalades i januari för omfattande ekonomisk brottslighet.
Skaraslätten sköter bl a kombiterminalen i Torsvik på uppdrag av Jönköpings kommun.
Det gällde bl a grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i Quatron AB och GCT Containerdepå AB, men inte missbruk av F-skattsedlar i Skaraslättens Transport AB..
De hyr in ”egna företagare” från Östeuropa med låga löner, ofta via sina egna bemanningsbolag. I fallet Andreassons i Veddige heter det egna bemanningsföretaget Veddige Personaluthyrning. Seriösa åkerier med kollektivavtal och som betalar skatter och försäkringar slås ut när dessa lastbilstransporter erbjuds till priser som även är långt billigare än tåg.
Dom i åtalet mot Skarslättens tidigare vd väntas den 9 mars.
Flera personer i branschen som Intelligent Logisitk talat med vittnar om hur företag som Andreassons och Skaraslätten pressar priser så att det inte går att konkurrera och att myndigheterna ofta ligger ett steg efter och inte hinner med att kontrollera fusket. Och att oseriösa åkare försvinner och dyker upp i ny skepnad när de pressas.
Sverige har EUs mest avreglerade transportmarknad. Gränserna är öppna för konkurrens från låglöneländer, samtidigt som kontrollen av hur EU-reglerna efterlevs är nästan obefintlig.
Det är också den regel om att F-skattsedel kan godkännas även om företagaren bara har en enda uppdragsgivare som öppnat för det här systemet. Men nu vill oppositionen i riksdagen ändra lagen på den punkten.
Frode Laursen – dom 7 mars
Missbruk av cabotage-reglerna är också en del av problemet. Förra året åtalades det danskägda storåkeriet Frode Laursen Polska för att massivt ha kört förbjudna inrikestransporter med polska lastbilar och förare bl a åt ICA.
Men de upprättade fraktdokumentationen var så dålig att transporterna inte kunde kartläggas och tingsrätten i Västerås friade i brist på bevis. Den friande domen har överklagats till Svea Hovrätt. Den 7 mars faller domen där.