Ny rapport: “Last Mile” pressar logistiken

december 12, 2018 Logistik

En ökning av konsumenter boendes i storstäder i utvecklings- och tillväxtländer utmanar återförsäljare och logistikpartners att leverera både snabbare och bekvämt. Företag som kan förbättra sin prestanda inom områden såsom flexibla transportnätverk, automatisering och data kommer att vara bättre positionerade att konkurrera.

Ökad urbanisering gör leveransens sista mil mer komplex och kritisk för e-handelsföretagens framgång, enligt ny forskning från DHL, världens ledande logistikföretag, och marknadsundersökningsföretaget Euromonitor.  I studien Shortening the Last Mile: Winning Logistics Strategies in the Race to Urban Consumer, har DHL och Euromonitor identifierat de fyra huvudtrenderna som formar sista milen-leveranser i städer – närområdesleveranser, flexibla nätverksleveranser, säsongslogistik och utvecklande teknik – och hur företag kan anpassa sina logistikkedjor för att uppnå konkurrensfördelar på den förändrande marknaden.

– Den sista milen blir alltmer den viktigaste delen i e-handelns logistikkedja, och företagen måste utveckla riktade strategier inom detta område för att konkurrera effektivt, kommenterar Katja Busch, Chief Commercial Officer, DHL. Det handlar inte bara om transporter, utan också om företagens övergripande tillvägagångssätt av att hantera lager – att få rätt vara till rätt plats vid rätt tidpunkt.

I rapporten konstaterades att de största urbana trenderna skapar alla olika utmaningar vad gäller kostnader, servicepåverkan och organisatorisk belastning. Till exempel tillväxten av säsongslogistik till följd av populära semester- och kampanjdagar, som Asiens Single’s Day eller nationella Cyber Days, skapar ett betydande tryck på logistikföretagen att bygga upp ytterligare kapacitet och anställa resurser för att klara av den kortsiktiga volymsvängningen, som i sin tur kan vara svårt att förutspå

Kunder i storstäder kräver snabbhet och bekvämlighet vilket tvingar återförsäljare att se över sin lagerhantering, såsom att ersätta central lagerhållning med en lokal distributionsinfrastruktur vilket kan kräva en mer exakt balansering av lager.

Utvecklande teknik skapar möjligheter för nya utmanare att komma in på marknaden, samtidigt som de kräver att etablerade aktörer ska investera försiktigt och integrera nya färdigheter i sin personalstyrka.

– Den framtida utvecklingen av den snabba och konkurrenskraftiga e-handelsmarknaden är fortfarande oerhört svårt att förutsäga, så företag måste vara smidiga och effektiva samtidigt som de uppfyller kundernas krav, kommenterar Lee Spratt, vd, DHL eCommerce Americas. Den sista milen kräver stor uppmärksamhet eftersom, oavsett hur marknaden utvecklas, kommer den att fortsätta vara en av de viktigaste kontaktpunkterna i kundupplevelsen. De företag som kan bygga effektiva partnerskap för att göra sina leveransnätverk i storstäder mer elastiska, investera i den mest effektiva tekniken för att öka produktiviteten, utnyttja data för att skapa bättre kundupplevelser och, viktigast av allt, hantera deras lager så effektivt som möjligt, kommer att framstå som vinnare på morgondagens dynamiska e-handelsmarknad.