Ny direktlinje Göteborg-Kina

april 13, 2012 Logistik , Transport

Sveriges import- och exportföretag får ett nytt direktanlöp till Fjärran Östern. Den nya linjen kommer att trafikera Göteborgs Hamn en gång i veckan med start den 18 april.
– Vi har i flera års tid verkat för att svensk industri ska få fler direktlinjer till de viktiga marknaderna i Fjärran Östern så det här är ett mycket efterlängtat och positivt besked, kommenterar Claes Sundmark, försäljningschef på Göteborgs hamn.
Det är en nybildad rederiallians, G6, som står bakom den nya fartyglinjen. Alliansen består av av rederierna APL, Hyundai Merchant Marine, MOL (Mitsui O.S.K Lines), Hapag-Lloyd AG, NYK (Nippon Yusen Kaisha) och OOCL (Orient Overseas Container Line).
Rutten ser ut som följer: Shanghai – Ningbo – Shekou – Singapore – Tanger – Rotterdam – Bremerhaven – Göteborg – Rotterdam – Jeddah – Singapore – Shekou – Hong Kong – Shanghai. Fartygen i slingan kommer att anlöpa Göteborgs Hamns containterterminal, APM Terminals Gothenburg, en gång i veckan med start den 18 april. Det första fartyget som anländer är det 320 meter långa APL Finland som har kapacitet att lasta 8 110 TEU.

Importen kommer till stor del att bestå av konsumtionsvaror, till exempel kläder, elektronik och möbler. Exporten består till exempel av bildelar, sågade trävaror, industrikomponenter, stål och papper.
– APM Terminals i Göteborg är den enda containerterminalen i Sverige som har kapacitet att hantera fartyg av den här storleken. Stora investeringar har gjorts i kranar, terminalytor och farleder för att möjliggöra detta, kommenterar Magnus Kårestedt, vd Göteborgs Hamn.
Sverige har fram till nu haft en direktlinje till Fjärran Östern – Maersk Line som trafikerar Göteborgs Hamn en gång i veckan. Från och med nästa vecka blir det alltså två konkurrerande fartygslinjer på rutten. Totalt sett har Göteborgs Hamn nu sju oceangående direktanlöp.
 


Läs mer