Lokal matlogistik kan spara pengar

april 16, 2012 Logistik , Miljö/CSR , Produktion

Lokala matproducenter kan spara avsevärda belopp genom att samarbeta om transporter. Det menar forskare vid institutionen för energi och teknik på SLU.

Ingrid Nordmark är doktorand i logistik- och transportgruppen vid institutionen för energi och teknik, SLU. Hon har i sin forskning studerat bland annat tre små producenter i Roslagen som gemensamt sålde en grönsakslåda till restauranger och butiker.
– De kunde köra andra sträckor, slå ihop rutter, och ta med varandras varor om de har leveranser i samma område, säger hon till tidningen Jordbruksaktuellt.
Hon upptäckte att bolagen enbart genom att samarbeta om transporter kunde spara in mellan 23 och 32 procent i transportsträckor.
– Det finns stora möjligheter att effektivisera genom samarbete. Det är det vi nu försöker lyfta fram. Det är inte ovanligt att man hittar åtminstone en tredjedel som man kan spara in på, eller ännu mera. Många bönder har inte tänkt igenom hur de på bästa sätt ska leverera sina varor för att minimera kostnaderna.
Mattransporter är bland de nödvändigaste transporterna som görs, Ingrid Nordmark tittar på olika distributionssystem för lokalproducerad mat för småskaliga producenter.
– Mitt mål är att försöka effektivisera de här transporterna att försöka göra dem mer miljövänliga. Att hitta de goda exemplen. Det gäller att se fördelarna med att samarbeta. Mer lokal mat är ett sätt att minska transportbehovet, men för att de lokala producenterna ska växa behöver de förbättra sin logistik.
Vid Institutionen för energi och teknik bedrivs forskning inom områdena biometri och systemanalys, lantbrukets teknik och system, kretsloppsteknik, logistik och transport, samt bioenergi.

Läs mer om gruppens forskning i rapporten Lokal matlogistik (Ljungberg et al 2011)

 


Läs mer