Norwegian startar fraktbolag

april 24, 2013 Logistik , Transport
Norwegian startar fraktbolag

Norwegian börjar med godsfrakt i egen regi. Foto Norwegian

Flygbolaget Norwegian säger upp sina exklusiva avtal med Jetpak och startar ett fraktbolag i egen regi, Norwegian Cargo AS, rapporterar mtlogistikk.no.

Norwegian har sagt de exklusiva avtal som bolaget haft med expressfraktbolaget Jetpak de senaste åren, som inneburit att Jetpak fått köpa all ledig godskapacitet på Norwegians flygningar. Den lukrativa verksamheten sköttes innan dess av företaget Roafeeders.

Men nu vill Norwegian själva sköta godsbiten och klipper därmed banden med Jetpak.

– Vi skiljs som vänner och Jetpak är hjärtligt välkomna att skriva nya kontrakt med Norwegian Cargo. Men då på samma villkor som övriga kunder, säger Bjørn Erik Barmann-Jensen, ansvarig för marktjänster på Norwegian, till mtlogistikk.no.

Utökat nätverk

Idag fraktar Norwegian i stort sett bara inom Skandinavien. I och med etableringen av Norwegian Cargo kommer i stort sett hela flygbolagets linjenätverk med över 120 destinationer bli tillgängligt för kunder som vill frakta gods med flyg. Att man nu ger sig in i fjärrtrafikmarknaden med långdistansflygningar till USA och Asien gör fraktverksamheten ännu mer attraktiv än tidigare.

– Jetpak har skött det som varit kortdistans men de är inte stora utanför norden. Nu etableras baser ute i Europa och med ett stort nätverk kan vi skräddarsy erbjudanden inom nätverket. inte minst vill vi öka godskapaciteten på de internationella fjärrflygen. Där kan vi ta med 10-15 ton gods per flygning, dessutom är turnaround-tiden längre, vilket gör att dessa flygningar lämpar sig bättre för flygfrakt.

Enligt Bjørn Erik Barmann-Jensen har Norwegan tidigare kontaktats av konkurrenter som velat köpa kapaciteten på fjärrflygen.

– Men då har vi gjort bedömningen att det är bättre att behålla kontrollen, eftersom det kan finnas bra lönsamhet i den marknaden, säger han till MT

Den internationella verksamheten kommer främst ske via olika agentavtal (General Sales Agents) medan den nordiska verksamheten ska skötas direkt av Norwegian Cargo.

– Med bolagets kontinuerliga tillväxt och starten av flygningar till USA och Thailand är det nu rätt att etablera en egen verksamhet inom koncernen för att tillvarata och utveckla frakterbjudandet, samt säkra optimalt utnyttjande av den tillgängliga lastkapaciteten, kommenterar Barman-Jenssen.


Läs mer