Muddrat för rekordstora fartyg till Norrköping

oktober 29, 2014 Logistik , Sjöfart , Transport

231 m lång, 32 m bred och med plats för 3 500 containers. MSC Banu kunde visa upp imponerande mått när fartyget angjorde Pampushamnen i tisdags. Efter att ha lossat 30 containers och lastat 150 fortsatte MSC Banu på eftermiddagen på sin rutt mellan St Petersburg och belgiska Antwerpen.

– Det är en fjäder i hatten för Norrköpings hamn att kunna ta emot ett såpass stort fartyg, konstaterade Lennart Sedhav, terminalchef för containerhamnen, när han övervakade lossningen och lastningen, till NT.

Norrköping har, med Norrköpings Hamn och Stuveri AB, satsat hårt under senare år på att kunna ta emot de riktigt stora fartygen. För ca 120 miljoner har man fått en djupare och bredare inseglingsränna i Bråviken, djupare kajplatser, mer personal och nya kranar. När MSC Banu anlöpte hamn var det som en avbetalning på satsningen. Och mer ska komma, är det tänkt.

– Det är bra ekonomi i att få så här stora fartyg, menade Karl-Johan Ringborg, ekonomichef på Norrköpings Hamn och Stuveri AB. Framför allt är det bra att vi kan få regelbunden trafik av den här storleken. Nu ser andra rederier att vi klarar av det.

Italienska rederiet MSC kör regelbunden containertrafik på Norrköping och gör normalt sitt gästspel på måndagarna. MSC Banu var extrainsatt under tisdagen.

– Vi hoppas att det blir en vanlig syn i framtiden, sa Karl-Johan Ringborg. Vi tror det efter etableringen av flera centrallager i Norrköping. Bara Rustas lager har aviserat att de ska ta emot mellan sju och åtta tusen containers per år. Det är just med sikte på det här vi har gjort våra investeringar.

Hamnens kranar fick sträcka sig till sitt yttersta för att lossa och lasta. De båda kranarna når precis de 32 meter som fartyget är brett.


Läs mer