Mindre toarullar årets förbättring

mars 14, 2016 Logistik , Miljö/CSR , Produktion

De gjorde toarullarna 4 millimeter mindre och minskade utsläppen med 210 ton. ICA Logistik vinner C2s utmärkelse Årets förbättring för andra året i rad.

 

Palloptimeringen av ICAs toalettpapper vinner C2 Managements tävling Årets förbättring 2015.

 

Genom att minska innerrullens mått med 4 mm och lägga ett extra lager pappersförpackningar på varje lastpall lyckades ICA öka fyllnadsgraden med nästan 54% per pall. Det ledde till ett minskat årligt transportbehov med 660 lastbilar, vilket motsvarar cirka 210 ton koldioxidutsläpp per år. Dessutom har förbättringen lett till en direkt årlig besparing på 1,9 miljoner kr.

 

Flödet av ICAs hushålls- och toalettpapper uppgår till totalt 3900 fulla lastbilar per år. Varje liten förbättring av resursutnyttjandet får stora positiva konsekvenser. Några medarbetare på ICAs varuplanering noterade att pallarna för toalett- och hushållspapper inte var optimerade i storlek och omfång i relation till transportörernas lastutrymmen.

– Vid ett besök i fabriken såg vi – mest av en händelse – att det var fullt med luft i pallarna. Om vi bara hade tittat i våra inköpssystem hade vi aldrig sett förbättringsmöjligheten. Nu kunde vi be leverantören testa att packa pallarna på andra sätt och se resultatet direkt, säger Tiina Ullander, en av de medarbetare som genomförde förbättringen.

I nära samarbete med den norska underleverantören minskades innerdiametern på varje pappersrulle med 4 mm, så att ytterligare ett lager förpackningar kunde läggas på varje pall. På så sätt ökades antalet förpackningar per pall från 125 till 192.

Förutom Tiina Ullander medverkade också Peter Lindqvist och Anders Johansson från ICA Sveriges varuplaneringsavdelning i det operativa arbetet. Förbättringen genomfördes i samarbete mellan fyra olika avdelningar inom ICA Sverige och har gett positiva effekter i hela varuflödet: från leverantören via alla lager och transporter ända ut till kunderna som handlar i butiken.

– Det här visar vilken hävstång vi kan få med små justeringar i stora flöden. Det är häftigt hur en sådan liten förändring kan ha så stor påverkan både på miljön och på lönsamheten, säger Kristoffer Widén, chef för Replenishment inom ICA Sverige.

Hela resultatet av förbättringen har ännu inte kunnat fastställas. Utöver den direkta transportbesparingen kommer den genomförda åtgärden att leda till ytterligare vinster i form av bättre lagerutnyttjande och smidigare flöden. Dessutom hoppas ICA Sverige att åtgärden ska inspirera andra leverantörer att se över vilka liknande förbättringar de kan genomföra.

– Vi hoppas få med fler leverantörer i liknande projekt. Förbättringsmöjligheter går att hitta överallt, säger Kristoffer Widén.

Årets förbättring är en tävling arrangerad av C2 Management för att uppmärksamma framgångsrikt förbättringsarbete. Detta är andra året i rad som ICA Sverige tar hem utmärkelsen.

 


Läs mer