Facket rasar mot Coops Bro-lager

oktober 19, 2012 Logistik

Andelen inhyrd personal minskar på Coops lager i Bro, men samtidigt ökar andelen visstidsanställda, rapporterar facktidningen Handelsnytt. Nu rasar fackklubben över hur de visstidsanställda behandlas.

Efter två års förhandlingar om för mycket inhyrning på lagret i Bro håller sig Coop Logistik nu under gränsen på tio procent. Istället anställer Coop personal på visstid från en personalpool, och problemet därmed har bara flyttats, menar fackklubben.
− Fram till augusti är det åtta procent bemanning, medan poolen tar tolv procent av timmarna, säger Jyrki Koivisto som är klubbordförande på lagret till Handelsnytt.se.
Enligt Coop har andelen inhyrd personal på lagret i Bro legat på sex procent fram till augusti i år. Men då är tjänstemännen inräknade, menar klubbordföranden som bara räknar timmarna för de lageranställda.

Behandlas som boskap
− Men vi vet att andelen visstidsanställda har ökat, säger Marika Hjelm Siegwald, informationschef på Coop Logistik till tidningen.
De visstidsanställda är ofta unga personer som arbetar extra, med kontrakt på en dag i taget. Enligt fackklubben måste de ta de timmar som erbjuds och vara effektiva. Annars får de inget jobb. Flera frustrerade visstidsanställda ska ha kontaktat klubben som upplever att det ställs mycket högre krav på de visstidsanställda.
− Jag vägrar tro att KF ställer upp på det här, säger Jyrki Koivisto som tycker att visstidarna behandlas som boskap.
 

Coop Logistik däremot tillbakavisar kritiken.
− Om man blir erbjuden jobb och inte kan ta det är det inget vi ställer emot dem på något sätt. Självklart ställer vi samma krav på prestation på visstidsanställda som på tillsvidareanställda, säger Marika Hjelm Siegwald.
Företaget säger sig lyssna på klubbens kritik och ska se över situationen.
− Vi kommer att ha en dialog med facket om hur vi hanterar frågan vidare, säger Marika Hjelm Siegwald.
 

Källa: www.handelsnytt.se


Läs mer