Axfood skriver treårigt med Bring

oktober 19, 2012 Logistik , Transport
Axfood skriver treårigt med Bring

Axfood Närlivs, som ingår i Axfood AB, har skrivit avtal med Bring Frigo AB gällande distribution av färskvaror till Axfoods kunder Pressbyrån, 7-Eleven, OK/Q8 och Preem. Avtalet är treårigt och det beräknade värdet är ca 16 miljoner kronor per år.

Tre till sex dagar i veckan distribuerar Bring Frigo bl a färdiga mackor, sallad, frukt och grönt ut till de olika butikerna. Totaslt handlar det om ca 4 500 leveranser i månaden.
Leveranserna till butikerna sker enligt en fast tur-rutt, en logistikplan som kan jämföras med en tidtabell för kollektivtrafik. Det är viktigt att hålla tidtabellen så att butikerna vet exakt när leveransen sker till just deras butik.
– Det krävs precision när man arbetar med livsmedel. Tid, temperatur och hygien är kritiskt och det ställer höga krav på hela leveranskedjan, kommenterar Johan Stjernström, Key Account Manager på Bring Frigo och ansvarig för avtalet med Axfood Närlivs.

Korta kommunikationsvägar
Viktigt är också de korta kommunikationsvägarna mellan Bring Frigo och Axfood. Om det exempelvis är trafikstörningar som påverkar leveranstiderna ut till butikerna måste den informationen snabbt nå ut till berörda butiker.
– För oss är det viktigt med en logistikpartner som håller hög kvalitet och som är pålitlig när det gäller leveranstiderna. Den övervägande delen av försäljningen sker mellan 6.30 och 8.30 på morgonen. Det är då de flesta går till jobbet och vill handla sin frukostmacka på bensinmacken eller butiken och då måste varorna finnas på plats. Därför är det väldigt viktigt att leveranstiderna fungerar, säger Per Brolin, transportchef på Axfood.
Det geografiska distributionsområdet för avtalet är hela Mellansverige, Värmland, Närke, Uppland, Sörmland, Västmanland och Östergötland. Enligt Johan Stjernström hoppas Bring att de nu ska få utveckla samma koncept åt Axfood för andra regioner i Sverige.
Bring Frigo är specialister på tempererad logistik, och erbjuder logistiklösningar inom både transport och lager. Bring Frigo ingår i Posten Norges post- och logistikfamilj Bring tillsammans med en rad olika, nordiska specialistföretag.


Läs mer