Canon-bud på Svenska Axis

februari 10, 2015 Logistik

Kameratillverkaren Canon vill köpa den svenska konkurrenten Axis Communications, som är experter på nätverkskameror, för 23,6 miljarder, enligt ett pressmeddelande . Styrelsen rekommenderar enhälligt Aktieägarna att ta budet. 

Canons erbjudande motsvarar 340 kronor kontant per aktie, vilket kan komma att justeras efter en eventuell aktieutdelning. Erbjudandet villkoras av att Canon får köpa minst 90 procent av aktierna i Axis.

Styrelsen konstaterar att Canons erbjudandet innebär en premie på cirka 49,8 procent jämfört med stängningskursen om 226,9 kronor för Axis aktie på Nasdaq Stockholm den 9 februari 2015 och en premie om cirka 64,4 procent och 70,6 procent jämfört med den volymviktade genomsnittliga betalkursen för Axis aktie på Nasdaq Stockholm under de senaste 30 respektive 90 handelsdagarna före offentliggörande av erbjudandet.

Lundaföretaget Axis Communications har ca 1 900 anställda i 40 länder och är specialiserade på nätverkkamerasystem, som bland annat används inom bevakning och i flera logistikrelaterade tillämpningar. Axis är bland annat framgångsrika för sin öppna teknikplattform som tillåter partners och mjukvaruutvecklare att själva utveckla applikationer för kamerorna. 

I Intelligent Logistik nummer 6-7 2014 kan du läsa ett reportage om Axis och hur deras nätverkskameror används inom logistik 

Läs mer i Axis pressmeddelande


Läs mer