Bonniers säljer Samdistribution till Speed

april 29, 2019 Logistik

Bonnier Books tar ytterligare ett steg mot renodling av bolagssfären genom försäljningen av Samdistribution till logistikföretaget Speed Group.

– Försäljningen av Samdistribution är odramatisk. Bonnier Books ska främst driva förlag och ibland äger vi andra verksamheter eller delar av värdekedjan i bokbranschen. Men på sikt vill vi ägna vår tid och energi åt förlagsverksamheten, det vill säga vår kärnverksamhet. Vi kände att det var lämpligt att sälja då vi hittade en värdig köpare som vi kan samarbeta med framåt och som också vill fortsätta utveckla denna välskötta verksamhet, kommenterar Håkan Rudels, vd för Bonnier Books i ett pressmeddelande.

– Vi är mycket glada att Speed Group tar över verksamheten, som har logistik som sin kärnverksamhet. De kommer vara en mycket bra ägare i bolagets fortsatta utveckling framåt, kommenterar Björn Tallén, vd Samdistribution Logistik Sverige AB.

Samdistribution bedriver sin verksamhet i lokaler på 22 000 kvm i Rosersberg i norra Stockholm. De sköter distribution och lager åt Bonnierförlagen, Sanoma Utbildning, Majemaförlaget, Förlaget och Norstedts förlagsgrupp samt bokklubbarna Bonniers Bokklubb, Bokklubben Svalan, Lyssnarklubben, Månadens Bok och Spänningszonen men har även Akademibokhandeln, Pocketgrossisten, SF och Nordiska Bokgrossisten (dotterbolag sedan 2015) som kunder. Varje år distribueras över 25 miljoner böcker och andra artiklar till återförsäljare, skolor, kommuner, företag och konsumenter. Företagets äldsta kunder utgörs av stora bokförlag och bokklubbar.

Efter förvärvet har Speed Group nu betydande logistikverksamheter på strategiska platser som Borås, Göteborg och Stockholm. Med detta förvärv stärker Speed Group sin position som en betydande nationell logistikaktör.

– Vi är mycket stolta över att vi fått förtroendet att ta över detta välskötta och välrenommerade företag. Detta är en viktig del i vår ambition att bli en nationell logistikaktör och ser fram emot vår framtida utveckling i Stockholmsområdet, kommenterar Peter Nilsson, CEO Speed Group.