Ikea utökar tågtransporterna

april 29, 2019 Miljö/CSR , Transport

I början på mars avgick den första pendeln från Älmhult och Torsvik till Årsta i den nya affären med IKEA Transport & Logistics Services. Pendeln går sex dagar i veckan och förser varuhus och lager med varor i Stockholm och Uppsala med omnejd.

Vid ankomst till terminalen i Årsta tar Ikeas samarbetspartner Road Cargo Stockholm över för att med lastbil köra containrarna till sin slutdestination. I tidigare avtal transporterade Ikea cirka 2000 containrar årligen – i det nya avtalet hamnar man på cirka 12500 containrar årligen bara i Sverige gällande varuhus och kundorders.

Den nya pendeln tillsammans med övriga volymer till Gävle, Sundsvall, Umeå och Haparanda innebär att Ikea får bort cirka 12500 lastbilar från vägarna i avtalet som löper fram till 2021. Green Cargo hyr in 100 nya containrar för uppdraget för att säkerställa leveransen. Containrarna är specialbyggda efter en ritning framtagen tillsammans med Ikea Transport & Logistics Services för att på bästa sätt möta deras behov vid lastning och lossning.

– Vårt långsiktiga mål inom Ikea Transport & Logistics Services är att reducera utsläppen av växthusgaser per transport med hela 70 procent till år 2030. Att lägga över mer transporter på järnväg är ett viktigt sätt att nå detta mål, kommenterar Elisabeth Munck af Rosenschöld, hållbarhetschef, IKEA Transport & Logistics Services.