Bananbåt till Helsingborg

januari 30, 2013 Logistik , Transport

Den globala bananproducenten Chiquita har beslutat sig för att flytta den nordiska bananimporten från Göteborg till Helsingborg. Det första anlöpet med bananer till Helsingborgs hamn skedde den 25 januari.

Efter att ha anlöpt Göteborg med egna fartyg under mer än hundra år, anlitar Chiquita nu i stället rederiet MSC som transportörer från kontinenthamn till Helsingborg för den nordiska bananvolymen. För Helsingborgs Hamns del innebär det att MSC, med sitt nuvarande anlöp i Helsingborg varje vecka, kommer att lossa cirka 85 fulla Chiquitacontainrar och lasta motsvarande antal tomcontainrar. Helsingborgsbaserade fruktimportörer som ICA, Everfresh och Ewerman är mottagare av ca 50 containrar, medan resterande ca 35 kommer att omlastas till den finska och norska marknaden.

– Vi har haft samtal med Chiquita under flera år och varit väldigt nära att redan tidigare få deras bananimport direkt till Helsingborg. Avtalet med Chiquita får ses som en sen julklapp, kommenterar Kjell-Åke Ranft, försäljningschef i Helsingborgs Hamn.

– Det är ett kvitto på att vi erbjuder rätt kompetens och en mycket konkurrenskraftig hamn internationellt.

– Den nya trafiken via Helsingborg ger flera viktiga fördelar. Exempelvis får vi snabbare in bananerna i mogningsrummen vilket är viktigt för att säkerställa hög kvalitet. Containrarna lossas direkt på vårt lager i Helsingborg och slipper omlastningen i Göteborg och resan med lastbil till Helsingborg, kommenterar Johan Åkesson, inköpschef Ewerman AB.

Chiquita Brands International grundades ursprungligen 1871 av den amerikanske järnvägsentreprenören Henry Meiggs. Företaget fick då namnet United Fruit Company. 1985 döptes företaget om till Chiquita Brands International.
 


Läs mer