Storinvesteringar i Klaipeda 2013

Storinvesteringar i Klaipeda 2013

Foto: Port of Klaipeda

Hamnen i Klaipeda, Litauen, investerar omkring 820 miljoner SEK (328 miljoner Litas) under 2013, bland annat i förbättrad hamninfrastruktur. Hamnen är en viktig systerhamn till Karlshamns hamn.

2013 väntas bli något av ett rekordår för hamninvesteringar i Sverige. Flera hamnar rustar upp farleder, kajer, infrastruktur och terminaler och med bygget i Norvik och flytten av Värtahamnen väntas omkring 16 miljarder SEK investeras under de närmaste decenniet.

Men 2013 blir ett expansivt hamnår även utanför Sverige. Hamnarna i St Petersburg, Klaipeda och Gdynia/Gdansk är de snabbast växande hamnarna i östra Östersjön och Port of Klaipeda på Litauens västkust är en av de östersjöhamnar som storsatsar i år.

Sammanlagt satsas 328 miljoner litauiska litas, Lt, vilket motsvarar omkring 820 miljoner SEK i olika projekt under året. 

Bland projekten finns muddring och förstärkning av kajer, men även stora investeringar i ny och befintlig järnvägsinfrastruktur och modernisering och upprustning av terminaler och byggnader. Även infrastruktur för att transportera flytande naturgas, LNG, byggs.

Hamnen i Klaipeda har bl a snabbväxande trafik till Karlshamns hamn, och har stor betydelse för blekingehamnens utveckling. Det är en viktig port mot östeuropa och Klaipedas snabbt ökande containerhantering har goda förutsättningar att “spilla över” på Karlshamns hamn, vars nya containerterminal väntas bli färdigbyggd i vår. 

Hilda Hultén


Läs mer