Apelsiner ger julkänsla i Helsingborgs hamn

november 18, 2014 Logistik , Logistiklägen , Sjöfart , Transport

Nu börjar julen i Helsingborgs Hamn. Den 21 november beräknas 30 containrar med clementiner och citrus landa på kajen.

Fredagen den 21 november invigs julen i Västhamnen. Då angör rederiet Maersk med en första last av clementiner, själva startskottet för inflödet av citrusfrukter till jul från framförallt Marocko. Totalt räknar hamnen med 30 containrar fyllda med citrus på detta första anlöp och drygt 40 000 ton citrusfrukter under säsongen.

Helsingborgs Hamn tar emot över 90 procent av all importerad frukt och grönt som konsumeras i Sverige. Det gör hamnen till Nordens största för import av frukt och grönt.

– Våra satsningar inom kylda frakter, frukt och grönt betalar sig i ökade volymer. Med nära samarbeten med de stora fruktimportföretagen och investeringar i en effektiv hantering för kylda och frysta varor vinner vi steg för steg marknadsandelar i segmentet. Ett exempel är växande volymer av just julfrukter. En högtid för oss och en kär tradition med framtidspotential, kommenterar Nicklas Romell, försäljningschef i Helsingborgs Hamn.

Förutom citrusfrukter importeras även äpplen, päron, bananer samt grönsaker som lök, majs, morötter och potatis via Helsingborg. I Helsingborg är var fjärde helsingborgare sysselsatt inom handel och logistik vilket är 40 procent högre än i Sverige som helhet. Sammanlagt är hela 12 000 arbetstillfällen i Helsingborg mer eller mindre beroende av Helsingborgs Hamn. Oavsett årstid.

Förövrigt passerar de allra flesta julklapparna en hamn på sin väg till Sverige. Hela 95 procent av Sveriges utrikeshandel går via de svenska hamnarna.


Läs mer