“Förbifart Stockholm behövs inte”

november 18, 2014 Åsikt , Infrastruktur , Miljö/CSR

– Det kommer att bli stora utmaningar med bygget av Förbifart Stockholm, då bergmaterial ska transporteras bort från Ekerö, säger Per-Erik Österlund vid Stockholm stads miljöförvaltning, som ifrågasätter nyttan med att bygga förbifarten. 

Förbifart Stockholm, en närmare två mil lång väglänk mellan södra och norra stockholm, främst lagd i tunnel under jord, är den dyraste infrastruktursatsningen någonsin i Sverige. Kostnaden är beräknad till minst 35 miljarder, förutom räntekostnader.
Tanken med förbifarten är att avlasta den hårt trafikerade Essingeleden genom centrala Stockholm genom att leda om “förbipasserande” trafik utanför stan. Men Per-Erik Österlund, ansvarig för projektet Clean Truck och tung lastbilstrafik vid Stockholms stads trafikförvaltning, ifrågasätter om förbifarten verkligen behövs.
– Lastbilar norrifrån som ska mot Göteborg åker via Västerås och passerar inte Stockholm. Mycket av lastbilstrafiken mellan norra och södra Sverige tar riksväg 55, via Strängnäs.
Lastbilar som ska till Årsta, Västberga och Haninge har heller inget behov av förbifarten.
– Möjligen kan finska och estniska lastbilar från Kapellskär som ska passera Stockholm ha nytta av förbifarten. Möjligtvis även den trafik som som ska till t ex Rosersberg och Brunna eller till Schenkers terminal i Lunda som ger en effekt på Essingeleden.
Däremot tycker han att förslaget om en östlig förbindelse mellan Nacka och Norra länken är mer intressant.
– Många jobbar i norrort och en sådan förbindelse skulle minska trycket på Slussen och Södra länken.

Av Lena Sonne


Läs mer